General Armije Republike Bosne i Hercegovine Izet Nanić 4. augusta 1995. godine u Bužimskoj džamiji klanjao je posljednji džuma-namaz u svom životu jer je već sutradan, 5. augusta, ubijen dok je njegova 505. viteška brigada krenula u osvajanje Dvora na Uni.

Prema svjedočenju njegovih saboraca, ali i svih koji su prisustvovali toj džumi, rahmetli Izet Nanić ostao je dugo da zikri, a prije polaska ostao je zabilježeno da je rekao: “I poslije rata je rat”.

Inače, rođen je 4. oktobra 1965. godine u Bužimu. Prije nego što je pristupio ARBiH, Izet Nanić je bio oficir Jugoslovenske narodne armije. Školovao se u Zagrebu i Beogradu, a 1992. godine je napustio JNA i postao komandant ŠTO Bužim. Polovinom augusta 1992. godine je formirao 105. Bužimsku udarnu krajišku brigadu. Kao komandat te brigade učestvovao je u brojnim operacijama kao što su “Oganj 92”, “Munja 93”, “Spržena zemlja”, “Oluja” i druge.

Tri godine nakon pogibije unapređen je u čin brigadnog generala, a dodijeljen mu je i “Orden heroja oslobodilačkog rata”. U Nanića dolini pored Bužima podignut mu je i spomenik.