Safet Kešo, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine naveo je da se nakon jučerašnje konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ˝demonstrirao princip nasilja nad demokratijom˝.

Kešo na svom Facebook profilu ističe da je atmosfera bila svečana sve dok 42 poslanika sa prostora cijele države nisu položili svečanu zakletvu.

˝Interesna grupacija stranaka i ´strankica´ sastavljena od ´trojkine osmorke´, HDZ-ove ´osmorke´ i SNSD-a, koja sebe, kakve li ironije, naziva i principijelnom i programskom, prekršila je sve demokratske principe i prilikom imenovanja rukovodstva PD Parlamenta BiH demonstrirala princip nasilja nad demokratijom, eliminiravši SDA iz rukovodstva Doma SDA kao stranku koja je ubjedljivi pobjednik na Općim izborima 2022.godine u BiH. Podanički odnos SDP-a, NiP-a, NS i NES-a prema Čovićevom i Dodikovom ultimatumu da se po svaku cijenu iz vlasti izbaci SDA kao stranka koja rušiteljima BiH već tri decenije predstavlja neprobojni bedem i nesavladivu prepreku zaslužuje duboki prezir svakog patriote ove zemlje˝, naveo je Kešo.

Osim toga, naveo je da su ta servilnost, posebno predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića, prema Čoviću i Dodiku i spremnost da ispune svaku njihovu želju, zahtjev ili ultimatum znak za uzbunu pred moguću izdaju najviših interesa države Bosne i Hercegovine.

˝Ta je izdaja praktično već krenula – danas su Nikšićevi i Konakovićevi zastupnici i partneri direktno pomogli Dodikovom SNSD-u da u Skupštini entiteta Rs izaberu onog ključnog, četvrtog, delegata Srba za Dom naroda Parlamenta BiH s kojim mogu blokirati Parlament i državu; danas su takođe isti politički akteri izabrali rukovodstvo PD Parlamenta Federacije bez ijednog Bošnjaka; danas su Denisa Zvizdića (NiP) iz kvote Bošnjaka izabrali za predsjedavajućeg PD PS BiH većinskim glasovima nebošnjaka, iako je većina Bošnjaka glasala protiv njegovog izbora… U Parlamentu BiH samo smo mi poslanici iz SDA u sedam-osam diskusija podigli glas protiv ponašanja i namjera ove štetne i opasne interesne grupacije sastavljene od ´trojkine osmorke´, HDZ-ove ´osmorke´ i SNSD-a˝, napisao je.

Kešo ističe da je i sam u dva navrata uzeo učešće u diskusiji, najavljujući tako spremnost da se stane u zaštitu državnih interesa.

˝Pred nama je očigledno veoma izazovan period, pun političkih borbi, previranja i iskušenja. Mi se, uz Božiju pomoć, nikada umoriti nećemo! Neka to znaju i naši prijatelji i naši neprijatelji! Neka nam Gospodar Svemogući pomogne da uspijemo u svakoj dobroj namjeri, u svemu što je dobro i korisno za našu jedinu Domovinu i za sve nas koji je volimo˝, zaključuje Kešo.