Predloženi članovi rukovodstva Federacije BiH su Lidija Bradara (HDZ), Refik Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP).
Zastupnica Jasmina Biščević Tokić (SDA) je prije usvajanja dnevnog reda imala primjedbe.

- Vas predsjedavajuća želim upozoriti da sjednica nije sazvana u skladu sa Poslovnikom, uz poziv nije dostavljen akt uz koji se dokazuje da tri kandidata Lidija Bradara, Refik Lendo i Igor Stojanović, nisu postigla dogovor. Nisam dobila dokaz da ova tri kandidata nisu postigli dogovor, pozivam da prekinete sjednicu jer nije u skladu sa Ustavom FBiH - rekla je Biščević Tokić.

Predsjedavajuća Mirjana Marinković Lepić (NS) je rekla da je materijal dostavljen, ali je potom dala pet minuta pauze. Samo što je nastavljena sjednica, opet je data pauza.

Mirsad Zaimović, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH izjavio je novinarima prije sjednice da ne smije biti dvostrukih aršina u formiranju vlasti u Federaciji BiH.

- Nama nije problem da nismo dio većine, ali želimo da ovako proste većine definišemo u Ustavu da bi se formirala vlast. Mi bismo u tom slučaju pomogli ovoj većini da formira Vladu FBiH, samo smo protiv dvostrukih aršina kada su u pitanju različiti klubovi naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Dakle, da definišemo, ukoliko je jedan klub nezaobilazan, odnosno politička stranka koja ima u jednom klubu 13 i više delegata, onda su i ostali nezaobilazni. Ukoliko je on zaobilazan faktor, onda to trebamo definisati Ustavom i mi ćemo podržati takve izmjene i mi idemo u opoziciju.

Ne možemo koristiti Ustav prema potrebi, a Dragan Čović pokušava da tumači Ustav prema potrebi HDZ-a. Ako su u pitanju proste većine, dajte da to ugradimo u Ustav - rekao je Zaimović.