Danas gotovo da nema osobe koja nije čula za Ozempic, lijek namijenjen za liječenje dijabetesa tipa 2, ali koji je postao popularan kao novo "čudo" za mršavljenje. Osoba odgovorna za to što je ovaj lijek dospio na naslovnice je Kim Kardashian.

Influencerica je na Tik Toku podijelila video u kojem je objasnila kako je uspjela stati u haljinu Marilyn Monroe koju je nosila na Met Gala 2022. Njezina je tajna bio Ozempic. Tajkun Elon Musk priznao je da je smršao zahvaljujući Wegovyju, još jednom od Novo Nordiskovih bisera koji koristi isti aktivni sastojak kao i Ozempic, semaglutid, a indiciran je i za liječenje dijabetesa i pretilosti.

Farmaceutska firma koja stoji iza Ozempica je Novo Nordisk, danska kompanija koja ove godine slavi stotu godišnjicu. Iza nastanka ovog farmaceutskog carstva stoji ljubavna priča. Marie Jorgensen (rođena Marie Krogh) rođena je 1874. u Danskoj i postala je četvrta Dankinja koja je stekla doktorat iz medicine. Upoznala je ljubav svog života na Univerzitetu u Kopenhagenu, osoba koja će 1920. postati dobitnik Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu: Augusta Krogha.

Rođen 1874. kao i njegova supruga, s kojom se oženio 1905., bio je jedan od najvažnijih danskih naučnika. Zajedno s Marie proveo je brojna relevantna istraživanja, a među njegovim postignućima su i studije o funkciji kapilara. Godine 1922. uoči dodjele Nobelove nagrade, par se uputio u Sjedinjene Države kako bi prisustvovali predavanjima po Univerzitetima na istočnoj obali. Marie, koja je bolovala od dijabetesa, nagovorila je supruga da također otputuje u Kanadu kako bi upoznao naučnike Fredericka Bantinga, Charlesa Besta i Johna Macleoda, koji su upravo uspjeli proizvesti aktivni inzulin.

Posjeta je rezultirala time da su kanadski naučnici Kroghovima dali dozvolu za proizvodnju inzulina u nordijskim zemljama. Ovo ne samo da je promijenilo život same Marie već i život njenog supruga, s kojim je položila prvi kamen carstva Novo Nordisk. Godine 1922. August Krogh udružio je snage s Hagedornom, liječnikom za dijabetes i farmaceutom Augustom Kongstedom kako bi započeli proizvodnju i prodaju inzulina u Skandinaviji. To je 1923. dovelo do stvaranja firme Nordisk Insulinlaboratorium, sjemena onoga što danas poznajemo kao Novo Nordisk.

Marie je uspjela izliječiti svoju bolest, a par naučnika poboljšao je živote hiljadama ljudi koji su također patili od dijabetesa. Imali su četvero djece, a najmlađe, Bodil, specijaliziralo je fiziologiju poput svog oca. Osim toga, postala je prva žena predsjednica Američkog fiziološkog društva 1975.

Novo Nordisk danas je jedna od najvrijednijih kompanija u Evropi. Tržišna kapitalizacija Novo Nordiska, 410 milijardi dolara, već premašuje godišnji BDP Danske, koji iznosi 400 milijardi prošle godine. Danska ekonomija porasla je za 1,7% u prvoj polovini ove godine u poređenju sa istim razdobljem 2022. No ako se izuzme farmaceutski sektor u kojem Novo Nordisk dominira, BDP bi pao za 0,3%. Ova činjenica znači da postoji određeni strah zbog prevelike ovisnosti zemlje o farmaceutskim kompanijama.