Sport | 14.05.2022.

Oproštaj od Željine legende

Ivica Osim sahranjen u Aleji velikana na groblju Bare

Sahrani je pored porodice i prijatelja prisustvovao veliki broj građana, navijača i fudbalera, sadašnjih i bivših, kao mnogobrojne ličnosti iz javnog života BiH i regiona

R. I.

Ivica Osim, jedan od najboljih fudbalera i trenera Bosne i Hercegovine ikada, sahranjen je danas u Aleji velikana na sarajevskom gradskom groblju Bare u prisustvu više hiljada ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Sahrani je pored porodice i prijatelja prisustvovao veliki broj građana, navijača i fudbalera, sadašnjih i bivših, kao mnogobrojne ličnosti iz javnog života BiH i regiona.

Na groblju Bare obratio se Osimov prijatelj Ivica Šarić koji je rekao da je Ivica Osim pokazao kako se sreća pronalazi u igri.

"Nogometaš kojeg smo zvali Strauss s Grbavice, virtouz sa savršenim osjećajem za raskorak i za ritam igre, onako visok i stamen volio je duel i dribling koji postane kao muzički akord kada se poigra dupli pas ili produži do linija loptom", rekao je Šarić.

Istakao je da je Osim nenadmašni, ne samo veliki igrač i trener, već i brižan otac, nježan suprug, posvećeni sin, velika raja, sve ono što krasi emotivnog i dobrog čovjeka. Naglasio je da je Švabo je kao igrač imao srce i impuls dječaka, a kao trener mudrost i pamet.

"Mnogo je učinio da sport bude prostor našeg okupljanja, spajanja, zajedništva, jedinstva različitosti poput njegovog rodnog Sarajeva kojem se uvijek vraćao bez obzira na kojem dijelu svijeta živio i radio", rekao je Šarić.

Dodao je da je Švabo do kraja bio internacionalni krik onog dijela sportske i najvijačke zajednice koji je osjetljiv na korupciju, političku i ekonomsku podlost.

"Njegova se osjetljivost za pravdu nije potrošila nikada, kao ni njegova vječna želja da nogomet sačuva svoju dušu", rekao je Šarić.

Nakon toga uslijedilo je izvođenje pjesme "Grbavica".

Prethodno je u Narodnom pozorištu u Sarajevu održana komemoracija Ivici Osimu kojoj su pored članova porodice i bliskih prijatelja prisustvovali brojni poštovaoci lika i djela jednog od najvećih fudbalskih trenera sa naših prostora. Govornici na komemoraciji ukazali su na veličinu lika i djela Ivice Osima naglašavajući da je on bio veliki čovjek i sportska legenda. Bivši fudbaleri koji su se danas oprostili od njega istakli su da im je on bio kao otac, čovjek od kojeg se mnogo toga moglo naučiti, kako u sportu, tako i u životu.

On je bio proslavljeni fudbaler i trener sarajevskog Željezničara. U igračkoj karijeri nastupao je i za holandski Zwolle, te francuske klubove Strasbourg, Sedan i Valenciennes, a od 1964. do 1969. bio je reprezentativac nekadašnje SFR Jugoslavije.

Osim u matičnom Želji, bio je uspješan trener beogradskog Partizana (Srbija), Panathinaikosa iz Atine (Grčka), Sturm Graza (Austrija) i JEF Uniteda (Japan).

Ivica Osim ostat će upamćen i kao veoma dobar selektor fudbalskih reprezentacija bivše SFR Jugoslavije i Japana.

Bio je počasni predsjednik FK Željezničar i Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

Ivica Osim preminuo je 1. maja ove godine u austrijskom Grazu, gdje je živio posljednjih godina u 81. godini.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Fayza Lamari, najomraženija žena u Madridu

Kroz Nacionalni park Una trčalo 100 maratonaca

Na današnji su dan barbari spalili Zetru, dvoranu koju je otvorio i obnovio Samaranch

Miralem Pjanić odlazi iz Bešiktaša