Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivaylo Petev objavio je spisak za predstojeće utakmice Bosne i Hercegovine protiv Kazahstana i Ukrajine u gostima tokom narednog mjeseca.

Na spisku nema većih promjena, izuzev povratka Marija Vrančića, koji je poziv dobio zbog izostanka Milanovog veziste Rade Krunića. 

Konferencija za novinare bila je interesantna jer je selektor dobio niz pitanja zbog načina sastavljanja spiska. Pitali su ga o Vladanu Kovačeviću, Sanjinu Prciću, Muhamedu Bešiću i još nekim igračima koji nisu dobili poziv od Peteva, što je on samouvjereno pravdao nekakvim "skladom" među onima koje poziva. 

Sklada možda i ima ali rezultata nikako jer samo Petev izgleda ne vidi ništa loše u činjenici da se niko više i ne sjeća kada su to "Zmajevi" posljednji put pobijedili neku reprezentaciju u kvalifikacionim mečevima.

Upravo zbog izuzetno loših rezultata, Petev je morao pozvati neke od mnogobrojnih reprezentativaca koji fudbalski hljeb pošteno zarađuju u ligama širom Evrope. 

Umjesto toga, Petev je odlučio bombonima koje su mu ispadale iz usta ukrasiti i zašareniti mučno, tmurno stanje u našem fudbalu. Reprezentacija BiH u fudbalu sve manje zanima bosanskohercegovačku javnost čemu su u najvećoj mjeri doprinijele "igre i igrice" čelnih ljudi FS BiH, predvođenih Vicom Zeljkovićem. 

Koliko nezadovoljstvo vlada među navijačima i simpatizerima širom Bosne i Hercegovine moghli smo vijesti  i prije jučerašnjeg derbija između Sarajeva i Željezničara kada su navijači tima sa Grbavice skandirali protiv FS BiH i predsjednika Zeljkovića, konsternirani stanjem u bh. fudbalu, stanjem koje je kulminiralo dešavanjima u Mostaru prije nekoliko dana. 

Ukoliko FS BiH i dalje nastavi sa ovakvom praksom, a izgleda da hoće, ne treba ih čuditi što reprezentaciju BiH niko više neće doživljavati kao nešto bitno. Ako je to konačna agenda Vice Zeljkovića i saradnika, onda su na dobrom putu da to postignu već u prvoj godini svoga mandata. 

Spas za bh. fudbal jeste oslobađanje od političkih moćnika poput Zeljkovića i onih koji su mu omogućili dolazak na mjesto prvog čovjeka u FS BiH. Dok se taj trenutak ne desi, većina zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar u Bosni i Hercegovini bit će uskraćena za sve ono zbog čega se ustvari i prati fudbalska igra.

Ako nekoga zanima, Petev je za predstojeće kvalifikacisjke mečeve pozvao slijedeće igrače: 

 

Golmani: Ibrahim Šehić (Konyaspor, Turska), Nikola Vasilj (St Pauli, Njemačka), Kenan Pirić (Atromitos, Grčka);

Odbrana: Branimir Cipetić (Lokomotiva, Hrvatska), Mateo Sušić (Cluj, Rumunija), Jusuf Gazibegović (Sturm, Austrija), Sead Kolašinac (Arsenal, Engleska), Eldar Čivić (Ferencvaros, Mađarska), Anel Ahmedhodžić (Malmo FF, Švedska), Dennis Hadžikadunić (Rostov, Rusija), Siniša Saničanin (Partizan, Srbija), Adnan Kovačević (Ferencvaros, Mađarska), Aleksandar Jovičić (Gorica, Slovenija), Ajdin Nukić (Tuzla City);

Vezni red: Amir Hadžiahmetović (Konyaspor, Turska), Stjepan Lončar (Ferencvaros, Mađarska), Miralem Pjanić (Besiktas, Turska), Amer Gojak (Dinamo, Hrvatska), Gojko Cimirot (Standard Liege, Belgija), Mario Vrančić (Stoke, Engleska), Miroslav Stevanović (Servette, Švajcarska), Adi Nalić (Malmo FF, Švedska), Almedin Ziljkić (Olimpija, Slovenija);

Napad: Edin Džeko (Inter, Italija), Luka Menalo (Dinamo, Hrvatska), Ermedin Demirović (Freiburg, Njemačka) i Smail Prevljak (Eupen, Belgija).