Tim naučnika svojim najnovijim eksperimentom došao je do zaključka da postoji život i 8.300 metara ispod površine vode. Naime, oni su svojim istraživačkim podvodnim kamerama i posebnim sondama uspjeli snimiti i uloviti morskog puža, što je najdublji snimak, a samim tim i ulov ikada napravljen.

Pseudoliparis belyaevi, vrsta morskog puža, snimljena je kako pliva na dubini od 8.336 metara u brazdi Izu-Ogasawara, južno od Japana.

Prethodni rekord – koji također drži morski puž – zabilježen je na 8.178 metara u pacifičkoj Marijanskoj brazdi 2017. godine.

Inače, Marijanska brazda najdublja je brazda u Pacifiku, a ujedno i najdublja brazda na svijetu. Najdublja je podmorska dolina na Zemlji, 5.000 metara duboka udubina u okeanskom dnu koje je do te brazde prosječno duboko 5.500 metara, što u zbiru iznosi 10.500 metara.

Ipak, naučnici koji vode istraživanje u brazdi Izu-Ogasawara vjeruju da bi njihovo otkriće moglo biti u – ili barem blizu – najvećoj dubini koju živo biće može preživjeti.

Profesor Alan Jamieson, koji je istraživač na Univerzitetu Western Australia u Perthu, rekao je da vjeruje da ova vrsta životinje može živjeti na takvim dubinama u rovu Izu-Ogasawara zbog malo toplije vode.

Rekao je: "Proveli smo više od 15 godina istraživajući ove morske puževe i tajna njihovog opstanka mnogo je složenija od jednog faktora kao što je sama dubine, ali maksimalna dubina koju mogu preživjeti je zaista zapanjujuća."

"U drugim brazdama, kao što je Marijanska, nalazili smo ih sve dublje kako su kreću, ali preko te granice od 8.000 metara bile su u sve manjem broju. Širom Japana ih je zaista u izobilju."

Morski puževi se nalaze u okeanima širom svijeta, s više od 300 različitih vrsta koje su trenutno poznate, od kojih mnoge žive u plitkim vodama.

Opisani su kao punoglavci po obliku, s većim glavama i vitkim tijelom.

Vrste prilagođene životu u dubljim vodama mogu izdržati ogroman pritisak zbog svojih želatinoznih tijela.

Profesor Jamieson, koji je i osnivač Minderoo-UWA istraživačkog centra, radio je s timom s Tokijskog univerziteta za nauku i tehnologiju mora na dvomjesečnoj ekspediciji koja je počela u septembru prošle godine.

Ekspedicija, koja je uključivala i istraživanje brazde Ryukyu, duž jugoistočnog ruba japanskih otoka Ryukyu, dio je desetogodišnje studije o najdubljim populacijama riba na svijetu.