Francusko pravosuđe pokrenulo je istragu zbog "prikrivanja zločina protiv čovječnosti" protiv multinacionalnih tekstilnih kompanija optuženih za zaradu od prisilnog rada Ujgura u Kini. Vodi ih specijalizirana jedinica pariškog suda a istrage su pokrenute nakon podnošenja žalbe nekoliko organizacvija i pojedinaca koje se bore za ljudska prava.

Predmet istrage su četiri tekstilna diva: japanski Uniqlo, španski Inditex koji je vlasnik Zare, francuski SMCP, koji posjeduje Sandro, Maje i De Fursac, te američki proizvođač sportskih patika Sketchers. Nekoliko nevladinih organizacija i istraživača upozorava već nekoliko godina na prisilni rad kojim su Ujguri i ostale manjine turskog govornog područja žrtve ne samo na pamučnim poljima Xinjianga, koja osiguravaju oko 20% svjetske proizvodnje, već i u tvornicama tekstila gdje ih se šalje na rad širom zemlje.

Nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, nazvalo je genocidom ono što Peking radi tim uglavnom muslimanskim narodima. Od 2017., prema nevladinim udruženjima i istraživačima, više od milion ljudi internirano je u političke preodgojne centre, koje je kineski režim kvalificirao kao „centre za stručno osposobljavanje” kojima ih namjeravaju udaljiti od „islamizma“.

Od prošle godine nekoliko se multinacionalnih konfekcijskih kompanija obavezalo bojkotirati pamuk iz Xinjanga i više ne pribjegava kooperantima koji ga koriste. Među njima su američki Nike, švedski H&M, njemački Adidas i japanski Uniqlo.

Žalbe i istrage slične onoj u Francuskoj zabilježene su i u nekim drugim zapadnim zemljama.