Da je Donald Trump vlasnik izbora za Miss Njemačke kao što je bio 16 godina vlasnik izbora za Miss SAD-a i Miss Universe, Berlinčanka iranskog porijekla Apameh Schönauer nikada ne bi osvojila krunu u ovoj zemlji jer ne bi uspjela ni doći do takmičenja.

Apameh ima 39 godina, po Trumpovim mjerilima prestara je da bi predstavljala ideal ženske ljepote, a poznat je slučaj Venezuelanke Alicije Machado koju je Trump javno ponizio jer se udebljala 20 kilograma dok je nosila titulu Miss Universe. Trump ju je lično otpratio u teretanu u New Yorku gdje se okupilo 80 novinara, kako bi krenula u borbu s kilogramima.

Trump je i dalje tu, sveprisutan, ali ideal ljepote se polako mijenja i u Njemačkoj se na izboru za Miss više ne nagrađuje slučajnost prirode koja je ljepota u mladosti, već ljepota s godinama pretvorena u umjetničko djelo, bez obzira na porijeklo, spol, rasu i vjeru, piše danas dopsinica lista El Mundo iz Njemačke.

Sada miss može biti trans osoba kao u slučaju Miss Nizozemske, manekenke i glumice Rikkie Valerie Kollé; može biti Ukrajinka u Japanu, iako se kasnije morala odreći te titule zbog pritiska u vezi sa identitetom, a može biti i zrela Iranka u Njemačkoj, zemlji u kojoj napreduje ekstremna desnica, a ideal ljepote povezuje se s plavom kosom i plavim očima.

Apameh Schönauer srušila je stereotipne standarde ljepote osvojivši krunu Miss Njemačke 2024. godine, nagradu vrijednu 25.000 eura. Odabir ove arhitektice zrele i nesavršene ljepote poziv je protiv rasizma i poziv za raznolikost u takmičenjima historijski kritiziranim zbog uskog fokusa na fizički izgled. Njena pobjeda je pobjeda svih žena ponosnih na svoje porijeklo, životni put i izgled.

Ovogodišnje takmičenje izgleda revolucionarno iako je do promjena došlo još 2019. godine. U ovogodišnjem izdanju dobna barijera je uklonjena, čime su otvorena vrata mnogim ženama. Pojavilo se tako oko 15.000 žena s velikim životnim iskustvom i društvenim angažmanom. Tridesetogodišnja Vanessa Reder iz Hamburga, naprimjer, dospjela je među svojih 20 najboljih zbog svoje borbe protiv onečišćenja Baltičkog mora, najzagađenije vodene površine na svijetu. Mignon Kowollik, 42-godišnja seksualna savjetnica, visoko je ocijenjena za svoju borbu za raznolikost ljudske seksualnosti i protiv društvenih predrasuda.

Još jedna od finalistica, 31-godišnja Tamara Schwab, istakla se vanjskom ljepotom, ali i pozivima na doniranje organa. Već dvije i pol godine živi s doniranim srcem. Schwab je mlada, atletski građena i odlučna žena, doživjela je dva srčana zastoja u svojim ranim 20-ima. Uslijedila je odiseja brojnih posjeta liječniku, operacije i neuspjesi. Napokon joj je presađeno srce. Doniranim srcem započela je drugi život.

Bez kompleksa, na takmičenje se prijavila i Christina Modrzejewski, 28-godišnja medicinska sestra koja je od 2021. zbog autoimune bolesti prikovana za invalidska kolica.

Put Iranke Apameh do krune također nije bio običan podvig. S deset godina došla je u Njemačku s majkom iz Irana. Krenula je sama i postala uspješna poslovna žena. Udata je za Nijemcea s kojim ima dvoje djece. Sada želi pomoći drugim ženama, a prije svega mladim ženama s imigracijskim problemima. Ona, zahvaljujući vlastitom iskustvu, zna koliko je teško uklopiti se u novu sredinu i novu životnu stvarnost, a pritom biti uspješan. Zato ona podržava žene u nepovoljnom položaju i potlačene, posebno Iranke.  Apameh će nositi titulu narednih godinu dana. Njena pobjeda na izboru za Miss Njemačke snažan je podsjetnik na važnost inkluzivnosti, tolerancije i različitosti u svim sferama života.