Temperature u Sulejmaniyi, u Iraku, ovih dana dosežu 50 stepeni Celzijusa, što je posebna otežavajuća okolnost radnicima koji obavljaju teške fizičke poslove izloženi suncu.

To je slučaj i sa kamenorescima, radnicima koji rade na rezanju i obradi kamena, najčešće čekićem i to od jutra od mraka, bez obzira na vremenske uslove.

Nekada je obrada kamena bila jako cijenjeno zanimanje. Međutim, razvojem industrije i unapređenjem tehnika gradnje, ovo zanimanje postepeno odlazi u zaborav. Preostali majstori u svaki obrađeni kamen ulažu izniman napor, vještinu i žrtvu rada na visokim temperaturama.

Lutfullah Ismail (59), Iračanin je koji se ovim poslom bavi od svoje 18. godine.

Kako je rekao novinaru Agencije Anadolu, kamen koji on obrađuje već 41 godinu koristi se u gradnji diljem Iraka. Svaki kamen je poseban, budući da je u svaki uložen poseban trud, ali je najvrjedniji bijeli, kako je kazao, zbog njegove ljepote.

Eyup Muradhani ima 35 godina, a posljednjih 15 proveo je baveći se obradom kamena.

"Nezavisno od vremenskih uslova radimo od jutra do mraka. Neko kamenje je vrijednije, poput Hawremana, a svaki obrađujemo na najljepši način. Ovo je težak posao, koji zaista ne može svako da radi. Jedan radnik može dnevno da obradi sedam do 12 komada kamena, s detaljisanjem i pažljivom obradom, ili do 25 komada grubom obradom", pojasnio je Muradhani.