“Postepeno, naš susjed i saveznik Moldavija prolazi kroz procese koji podsjećaju na scenario koji je Kremlj odigrao u Donbasu prije invazije Ukrajine. Sada se Tiraspolj (glavni grad Pridnjestovlja) obratio Kišinjevu sa zahtjevom da se zaključi bilateralni ugovor o dobrosusjedstvu. Shvativši kako bi se to na kraju moglo završiti, Moldavija se sprema uvesti vanredno stanje”.

Ovo je izjavio narodni poslanik Ukrajine Oleksij Gončarenko na svojoj Telegram stranici.

“Prema mojim informacijama, vanredno stanje bi moglo biti uvedeno u Moldaviji 9. marta. Predsjednica Moldavije Maia Sandu i najviše rukovodstvo Moldavije imaju informacije da se Rusija sprema započeti osvajački rat protiv Moldavije. Vjerovatnoća za to je još uvijek mala“, rekao je Gončarenko.

Kišinjev još nije potvrdio ovu informaciju. Ministarstvo odbrane Moldavije saopćilo je da ne postoje preduslovi za oružane sukobe u Moldaviji. U Moldaviji ne postoji opsadno stanje i naredba za mobilizaciju. Prema Ustavu, Moldavija je vojno neutralna zemlja, navodi Ministarstvo odbrane.

O tome da se priprema za uvođenje vanrednog stanja ne raspravlja se u društvu.

„Postoji malo tjeskobe što više gledamo šta se dešava u Ukrajini. Ali ne razumijemo zašto je Rusiji potrebna Moldavija. Formalno, naravno, ima mnogo građana Ruske Federacije. Ali u stvarnosti, zašto bi? Osim ako žele direktan kopneni koridor za Pridnjestrovlje, gdje se nalazi ruska vojna baza“, rekla je za novinarka iz Kišinjeva Natalija Sidorova.