Kakav je okus nevjerovatne inflacije u Egiptu? Nekima je to gorak okus praznog tanjura, a mnogima ukus jeftinijeg obroka nego što su donedavno mogli priuštiti. Egipćani u sada prislijeni otkrivati alternativne, pristupačnije proizvode. Što nije uvijek jednostavno.

Voditelj jedne provladine televizije je nedavno mislio da je pronašao rješenje za sve nepristupačnije cijene mesa. “Zašto ne jedemo magareće i konjsko meso?”, izjavio je Tamer Amin sa kanala Al Nahar, koji je također naglasio da je to zdravo, halal i sigurno što su mnogi odmah negirali.

Prije njega egipatski Nacionalni institut za prehranu usudio se krajem decembra preporučiti još jednu deliciju koja iz bilo kojeg razloga još nije među najpopularnijim u zemlji: pileće nožice. Ne samo da su bogate bjelančevinama i imaju umjeren broj kalorija kada im se skine kožica, uvjeravaju iz ove organizacije, već su i izvor vitamina i minerala. Čak su se i odvažili s receptom: na žaru s malo majčine dušice, mljevenog crnog papra i malo maslinovog ulja.

U zemlji koja prolazi kroz ozbiljnu ekonomsku krizu, prijedlozi su automatski izazvali mješavinu kritike, ljutnje i podsmijeha među mnogim Egipćanima. U februaru je inflacija iznosila 31,9 posto čemu su najviše pridonijele cijene hrane i pića porasle za 61,5 posto. Konkretno u slučaju mesa, godišnji porast iznosi 95%.

Rat u Ukrajini pokrenuo je vrtoglavi bijeg kapitala iz Egipta. Kao posljedica toga, valuta je izgubila pola svoje vrijednosti u odnosu na dolar u godinu dana. Paralelno s tim, vrtoglavo je porastao voz, što je prava glavobolja za vlasti zemlje koja uveliko ovisi o hrani iz inozemstva, uključujući i onu najosnovniju.

U posljednjih godinu dana neka su istraživanja pokazala da je gotovo 75 posto stanovništva smanjilo izdatke za hranu, a proizvod kojeg se najviše odriču je upravo meso, a slijede drugi poput piletine i jaja. S obzirom na ovaj kontekst, vlasti žure uvoziti najjeftinije meso koje mogu naći na tržištu, nešto što je, čini se, izazvalo određenu nevoljkost unatoč naporima da se Egipćane uvjere da je sve pod kontrolom.