Podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine pokazuju da je inflacija (rast cijena) u novebru 2021. godine na godišnjem nivou iznosila 5,5 posto. Inflacija je već postala globalni problem. Njemačka je u novembru zabilježila najviši nivo inflacije u posljednjih 30 godina od 5,2 posto, Velika Britanija isto oko pet posto, Francuska 3,4 posto, Italija 3,8 posto... Ali to je sića spram Latinske Amerike gdje Meksiko bilježi inflaciju 7,37 posto, Brazil 10,7 posto, i neprikosnovena Argentina 52 posto.

Iako su ekonomisti i kreatori ekonomskih politika očekivali da će se inflacija smiriti kako se budu stabilizirali lanci nabave koji su zbog korone bili u prekidu, to se još nije desilo. Cijene i dalje divljaju, a ni tražnja ne opada. Zapravo, čini se da je okidač za inflaciju upravo velika potražnja za robama i uslugama. Ono što treba pojasniti jeste da centralne banke imaju mogućnost korištenjem određenih alata da utiču na inflaciju, odnosno da odrede nivo do kojeg se inflacija može tolerisati i kada treba posegnuti za mjerama obuzdavanja inflacije. Isto tako treba imati na umu, kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, da Centralna banka, po zakonu, nema te mehanizme na raspolaganju i u tom pogledu se skoro ništa ne može učiniti.

Za razumijevanje fenomena inflacije, barem ovog koji danas imamo na sceni, moramo znati šta je izvor inflacije. Zapravo, današnja inflacija je nuspojava pokušaja vlada da stabiliziraju privrede i tržišta u vrijeme pandemije. Ogromni novci iz budžeta ubrizgani su u privredu i još se ubrizgavaju kako bi se privreda oporavila od negativnih efekata pandemije.

Taj fiskalni stimulans od 10,8 biliona dolara koji je implementiran širom svijeta ekvivalentan je 10% globalnog BDP-a, podaci su The Economista. Bogata zemlja koja je najviše trošila, Amerika, imala je i najveću inflaciju. Uz rast potrošačkih cijena godišnjim tempom od 6,8%, Federalne rezerve su 15. decembra bile prisiljene priznati da je inflacija postala velika prijetnja.

Za obuzdavanje inflacije, koja je postala velika prijetnja, vjerovatno je potrebno za početak zatvoriti budžetske pipe iz kojih kapa novac.