Indijski opozicioni lider Rahul Gandhi izrazio je kritiku rukovodstva zemlje u govoru u nedjelju, pozivajući Indijce u SAD-u i kući da se zalažu za demokratiju i indijski ustav.

Gandhi, oštar kritičar indijskog premijera Narendre Modija koji je izbačen iz parlamenta, optužio je Modija i njegovu Bharativa Janata stranku (BJP) da polarizaciju zemlju i da se nisu usredotočili na važna pitanja kao što su nezaposlenost i obrazovanje.

"Biti gadan prema ljudima, biti arogantan, biti nasilan, to nisu indijske vrijednosti", rekao je Gandhi (52) okupljenima od oko 700 ljudi na događaju Indian Overseas Congress USA u Centru Jacob Javits na Menhetnu. On je govorio nakon minute šutnje odavajući počast poginulim u železničkoj nesreći na istoku indije.

Gandhi je bio na turneji po tri grada po Sjedinjenim Državama, uključujući govorne na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji i Nacionalnom pres klubu u Washingtonu, DC. U međuvremenu, lideri američkog Kongresa pozvali su Modija da se obrati na zajedničkom sastanku Kongresa kasnije ovog mjeseca. Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy, vođa većine u Senatu Chuck Schumer i drugi lideri najavili su obraćanje kao “priliku da podijelite svoju viziju budućnosti Indije i razgovarate o globalnim izazovima s kojima se naše zemlje suočavaju”.

Unuk bivše indijske premijerke Indire Gandhi, Rahul Gandhi, član je stranke Indijski nacionalni kongres. Smatra se da je Modijev glavni izazivač na predstojećim izborima 2024. godine.

“Moderna Indija ne može postojati bez našeg ustava i naše demokratije”, rekao je u nedjelju. On je također pozvao na jače partnerstvo između Indije i SAD-a kako bi se neutralizirao utjecaj Kine.

"Jedna od stvari o kojima moramo razmišljati je most između Indije i Sjedinjenih Država", rekao je. „Kako da se takmičimo sa izazovom koji su Kinezi postavili na sto“, upitao je, posebno navodeći pitanja mobilnosti i snabdijevanja energijom u svijetu.

Kongresna stranka pobijedila je BJP na nedavnim državnim izborima u državama Himachal Pradesh i Karnataka, pobjede koje su uslijedile nakon niza poraza na državnim izborima nakon što je Modi postao indijski premijer 2014. Gandhi sada nema zvaničnu poziciju u svojoj stranci. Odustao je od mjesta predsjednika stranke nakon teškog poraza od Modijeve hinduističke nacionalističke stranke na nacionalnim izborima 2019., iako se njegove pristalice nadaju da će noviji rezultati utjecati na nacionalne izbore u zemlji 2024., koji će vjerovatno biti održani prije maja.

Gandhi je pretrpio ozbiljan neuspjeh u martu kada ga je sud osudio u krivičnom postupku za klevetu zbog ismijavanja Modijevog prezimena, što je odluka dovela do njegovog izbacivanja iz parlamenta. Mogao bi izgubiti pravo da se kandiduje za poslaničko mjesto u narednih osam godina ako žalbeni sud ne poništi njegovu osudu. Osuda je došla u vezi s govorom koji je održao 2019.

Gandhi, koji nije u srodstvu s Mahatmom Gandhijem, također se nekoliko puta pozvao na ime ubijenog indijskog vođe tokom svog govora, hvaleći njegov model nenasilja.