Dva slučaja napada u koji su bili uključeni takozvani džihadisti, ubistvo učitelja u Francuskoj i dva švedska navijača u Bruxellesu u Belgiji ponovo su u središte pažnje bacili tvrdnje o takozvanoj islamizaciji kontinenta zbog koje su evroposke države u stanju pripravnosti. Na dcruštvenim se mrežama iznova dijele kontroverzne izjave Damiena Rieua, krajnje desnog francuskog političara, koji je lamentirao kako "ima puno džamija, a previše muslimana".

"Ne želim da moja zemlja, Francuska, postane Pakistan. Želim da to bude Francuska, ali u posljednjih sedamdeset godina, džamije i muslimani su se umnožili za hiljadu", rekao je u januaru ove godine nakon što je osoba koja je ranila nekoliko ljudi na željezničkoj stanici Gare du Nord u Parizu, uzvikivala "Allah Ekber".

Damien Rieu je suosnivač Génération Identitaire, organizacije koja je nedavno raspuštena zbog svog radikalizma. Rođen u Lyonu 1989. godine, on je francuski ekstremno desničarski aktivist i političar poznat po svojim aktivnostima i izjavama protiv stranaca, posebno muslimana. Na posljednjim parlamentarnim izborima 2022. podržao je krajnjeg desničara Érica Zemmoura.