Srđanu Mandiću, načelniku sarajevske Općine Centar, koji bi najesen mogao ostati bez fotelje prvog čovjeka te lokalne zajednice, ova novonastala okolnost u najmanju ruku pomutila je razum. Očajan zbog činjenice da bi mogao biti opozvan, Mandić posljednjih dana ne prestaje sa izljevima mržnje prema političkim oponentima.

"Genetičar" iz Naše stranke nedavno je prebirao "kukolj" po koalicionom partneru - Narodu i pravdi, analizirao njihove i gene SDA-ovaca, pa se danas valjda pokušao izviniti NiP-ovcima, ali ne svima. Dio njih za Mandića i dalje ima sporan DNK?! Preciznije, sporan SDA-ov DNK.

- Sve sam rekao Konakoviću; neka zna da oko njega ima kukolja. Jesu u NiP-u, ali džaba – to je SDA DNK, geni su im mutirani! 2024. ću se opet kandidovati. Ne da me narod - izjavljivao je Mandić nedavno.

Koliko je ovaj našestrankaš i sam uvjeren u to da ga narod ne da, govori činjenica da je očajnički nastavio s vrijeđanjem i analiziranjem DNK svojih političkih oponenata, odlučnih da istom tom narodu daju na volju da izaberu - ostaje li Mandić ili odlazi.

- Ovo je dio ekipe koja je izglasala moj opoziv. Slike sve govore. Izvinjavam se svim časnim i poštenim članicama i članovima NiP-a koje je na bilo koji način uvrijedila moja izjava o SDA DNK. Hvala mnogima koji mi daju podršku. Mislio sam isključivo na ljude sa slike. Idemo dalje - napisao je Mandić, objavivši fotografije nekolicine vijećnika iz Naroda i pravde, samostalnih vijećnika, kao i onih iz SBB-a. Neki od njih bili su ranije članovi SDA.


Mandić, dakle, vijećnicima koji su potpisali inicijativu za njegov opoziv i izglasali ga u skladu sa važećim propisima u Općinskom vijeću, ne suprotstavlja argumente kojima bi i njih i građane uvjerio da treba ostati na funkciji, nego se bavi analizom njihovih gena!? Zabrinjavajući je to narativ, naročito ako se ima u vidu da dolazi od političara koji se voli predstavljati kao antifašista i neko ko je, koliko jučer, cvilio nad ugašenom vatrom u kompleksu Spomen-obilježja Vraca.

Kad se politika služi ovakvim "argumentima" to nikada ne završi dobro. Mandićeva diskvalifikacija ljudi po genetskom osnovu neodoljivo podsjeća na ideologije koje su dovele do stravičnih stradanja na tlu Evrope, pa i u ne tako davnoj prošlosti naše zemlje. Stoga, u interesu stanovništva ove lokalne zajednice, ali i političke scene Bosne i Hercegovine općenito, potrebno bi bilo spustiti tenzije i (ne)opoziv načelnika privesti kraju demokratskim putem, kako se i započelo.

Ukoliko Mandić ostane bez fotelje, trebao bi to mirno i civilizirano prihvatiti, jer tako naprosto funkcionira demokratija. To će biti odluka istih onih glasača koji su Mandića podržali vjerujući NiP-ovom šefu Elmedinu Konakoviću da je vrijedilo zbog obećanja ovog našestrankaša, kako je to opisivao Konaković, "unerediti" protukandidata Nedžada Ajnadžića.