Jedan 28-godišnji Alžirac koji ilegalno živi u Belgiji osvojio je 250.000 eura na belgijskoj nacionalnoj lutriji i sada se bori da mu isplate novac koji će mu biti isplaćen samo ako dokaže svoj identitet.

Advokat imigranta, Alexander Berstraete, rekao je da je mladić prvo pokušao prikupiti nagradu koristeći dokumenta trojicu sjevernoafričkih prijatelja, koji su, međutim, na kraju optuženi za krađu i uhapšeni. Naposljetku, mladić se zajedno s advokatom javio policiji, a dobitni listić sada je u posjedu pravosuđa belgijskog grada Brugesa. Njegova tri prijatelja su puštena.

"Moj klijent je u nezakonitoj situaciji, nema papire i nema bankovni račun", rekao je odvjetnik koji je dodao da "tražimo dokumente kojima se može dokazati njegov identitet, a za to će morati kontaktiraj njegovu porodicu u Alžiru."

Dobitni listić, grebalica sa nizom brojeva. kupljena je u mjestu Zeebrugge, belgijskom lučkom gradu poznatom kao destinacija brojnih ilegalnih migranata koji pokušavaju stići do Engleske skriveni u kamionima ili kontejnerima.

Suočen s ovom situacijom, mladi Alžirac je od belgijskih vlasti dobio obećanje da ga neće vraćati na granicu ili u njegovu zemlju prije nego što dobije svoj novac.

Berstraete je rekao da mladi Alžirac nema namjeru podnijeti zahtjev za azil u Belgiji. U međuvremenu, glasnogovornica belgijske lutrije rekla je da je slučaj sada u rukama tužiteljstva u Brugesu, na sjeveru zemlje.