“Bosanski kuhar” Alije Lakišića riznica je starih i vrijednih recepata za tradicionalna bosanska jela. Za ovaj put, kao prijedlog iftarskog menija, preporučujemo slijedeće recepte: međedske šape, nađine kadun-butiće, elbasan tavu i kajmak pituljice.

MEĐEDSKE ŠAPE

Od ovih gljiva u Čevljanovićima spravljaju čorbu. Međedsku šapu (gljivu) treba naročito dobro očistiti. Napravi se zaprška, ukriža sitno gljiva, nalije vode ili juhe i kuha čorba.

NAĐlNI KADUN-BUTIĆI

Imamo još jednu varijantu kadun-butića od Nađe Olovčić, Sarajevo ("Oslobođenje 15. septembra 1976. godine): 40 dkg mesa, 15 dkg riže, 1 glavica luka, 20 dkg masti ili 1/4 litre ulja, 1 jaje, 2-3 kašike brašna, so i biber. Riža se očisti i stavi u vrelu slanu vodu, kojoj se dodaju 2 kašike ulja. Kuhana riža se pobiberi i ohladi. Mljeveno meso se isprži na luku i izmiješa sa kuhanom rižom. Od riže i mesa prave se "bupci" (uzima se onoliko smjese koliko staje u šaku i stegne), uvaljaju u brašno i umućeno jaje te prže na vrućoj masti 2-3 minute, dok porumene s obje strane. Kadun-butići služe se sa umakom od paradajza kao samostalno jelo.

ELBASAN TAVA

U svome aščinskom jelovniku u Bosni, tzv. slanim jelima, Amidža Dekika navodi i Elbasan tavu. Prema tome, ovo jelo egzistira u Bosni više stoljeća. Elbasan je gradu Albaniji pa je moguće to jelo došlo otuda, s tim štoje u Bosni prilagođeno domaćoj kuhinji i ukusu. Ovdje navodimo recept nastavnika kulinarstva M. Duranovića Sarajevo. Za 10 osoba u dkg: janjećeg mesa 250, janjeće maramice 20, milerama 10, maslaca 10, jaja 10 komada, kiselog mlijeka 1 litar. Začini so, biber, peršunov list, bijeli luk. Janjeće meso isjeći na krupne komade (po mogućnosti 1 komad u porciju), meso nasoliti i pobiberiti, obaviti ga janjećom maramicom, složiti u zemljanu tavu (vatrostalnu zdjelu), preliti topljenim maslacem i peći u pećnici uz dodatak vode. Kada je meso pečeno napraviti preljev od jaja, kiselog mlijeka, milerama, sitno sjeckanog bijelog luka, soli i sitno sjeckanog peršuna, dobro izmiješati, preliti meso i peć u pećnici da porumeni. Servirati u istoj zdjeli u kojoj je tava i pripremljena.

KAJMAK-PITULJICE

Kajmak-pituljice predstavljaju varijantu kajmak-baklave. Rasuču se dvije jufke kao za pitu. Za zaljev: 70 dkg šećera i malo limunova soka. Punjevina (fil): 1 litar slatkog mlijeka, 10 dkg pirinčanog griza (krupica, bungur, kojeg su nekada u Bosni spravljale same domaćice, meljući rižu na poseban mlin), 15- 20 dkg skorupa (slatkog kajmaka), 10 dkg šećera. Pirinčani griz se kuha u mlijeku, toliko da se zgusne, a zatim se skine s vatre i ohladi. U to se doda kajmak i oko 10 dkg šećera izmiješa, te dobije fil. Kada su se jufke suhnule, polovica jufke se pomasti i preko iste prebaci druga polovica (položiti oklagiju na sredinu jufke, zatim oklagiju izvući), te pomasti. Ovako dvostruka jufka se reže na komade oko 16x8 centimetara. Kašičica punjevine stavlja se na ugao svakog komadića jufke, smota na hamajliju (vidi crtež-sliku) i krajevi pritiskanjem zalijepe, te slažu u zamašćenu tepsiju. Tako se učini i sa drugom jufkom. Pituljice se još odozgo začine (pomaste) i peku. Skuha se šerbe od 70 dkg šećera i 3 dcl vode, uz dodatak limunova soka i kada se pečene, pituljice se zaliju i puste da se ohlade.