“Bosanski kuhar” Alije Lakišića riznica je starih i vrijednih recepata za tradicionalna bosanska jela. Za ovaj put, kao prijedlog iftarskog menija, preporučujemo slijedeće recepte: pileću čorbu, lezibabu, pilav u tepsiji, jalandži-dolmu sa sirom i dolmljeni ekmek-kadaif.

PILEĆA ČORBA

Za 4 obroka: 25 dkg pilećeg mesa, 2 dkg masnoće 2 dkg povlake, 2 dkg brašna, 2 dkg mrkve, 2 dkg crnog luka, 1 dkg celera, 1 dkg peršuna, soli, 1 jaje, 2 g bibera i kriška limuna. Piletina se skuha, procijedi juha, meso iskosa i ostavi na stranu. Zelen se isjecka i dinsta, pa se dodaje meso i kuha juha. Jaje se izmiješa i polahko kapa u juhu. Pri serviranju se prema želji dodaje biber i limunov sok.

LEZIBABA

Lizibaba ili lezibaba je vrsta ujevaka s mesom: 1 kg pšeničnog brašna, so, 1-2 jaja i 1 kg krompira, masnoća, 20- 50 dkg mljevenog (sjecanog) mesa, 10 dkg luka (crvenog), 1/2 do 1 l kiselog mlijeka, masla (masnoće) za začin koje česno bijelog luka. Krompir se oguli, opere i izreže na sitne kockice. Pšenično brašno posoli, dodaju jaja, doda krompir te sve ovo zamijesi vodom. Tijesto se izlije uzamašćenu tepsiju. Luk se očisti i isjeca, meso samelje, doda luk, so, biber i sve izmiješa, te se u hrpicama nakrca odozgo po lezibabi. Umjesto hrpica faširanog mesa, mogu se staviti listići suhog mesa. Zatim se ujevak pomasti (začini) i peče. U kiselo mlijeko se istuče koje česno bijelog luka, te se tim polije lezibaba, a zatim začini uzavrelom masnoćom.

PILAV U TEPSIJI

Pilav u tepsiji u Bosni se sprema sa kokošijim batacima i janjećim mesom. Janjeće meso se izreže na komade i donekle prokuha u zasoljenoj vodi da se dobije juha. Isto tako se učin i sa batacima, ako je pilav sa kokošijim mesom. Riža se očisti opere, ocijedi i preprži na malo masnoće (isuši). Zatim se razastre po tepsiji – sloj debljine od 1 cm. Zalije se juhom u omjeru dvije mjere juhe na 1 mjeru riže. Komadi mesa poredaju se po riži, te, po potrebi, svi osole. Zatim se riža pospe sa dosta isjeckanog peršuna (lista), pobiberi, te stavi u pećnicu da se peče. U toku pečenja po potrebi se dolije malo juhe. Servira se u tepsiji, uz dodatak kiselog mlijeka.

JALANDŽI-DOLMA SA SIROM

Za 4 obroka: 16 zelenih mesnatih manjih paprika (babura), 30 dkg mladog sira, 10 dkg kajmaka, 10 dkg crvenog luka, so, 8 dkg masnoće. Paprike očistiti, oprati, odsjeći gornji dio - poklopac, izvaditi sredinu i posoliti. Crveni luk očistit i sitno isjeckati, posoliti i izmiješati. Izmrviti sir, izmiješati sa kajmakom, zatim dodati luk i sve dobro izmiješati. Ovim nadjevom puniti paprike i zatvoriti poklopcem. Rastopiti masnoću u dubljoj tepsiji, složiti paprike te peći.

DOLMLJENI EKMEK-KADAIF

Približno za 6 obroka: 1 ploča ekmek-kadaifa, 40-50 dkg šećera, 6 kašika đulbešećera, 6 kašika mehkog kajmaka - skorupa (ili eventualno slatkog vrhnja). Ploča dvopeka se najprije zavije u ovlaženi ubrus (salvetu) . U međuvremenu se spravi šerbe , nešto rjeđe nego što se spravlja za ostale poslastice (vidi šerbe za baklavu i sl.). Kada se dvopek ovlažio u ubrusu, izvadi se i stavi u duboku pomašćenu tepsiju odgovarajuće veličine. Tepsija se onda stavi na žar (na ploču) u aščinici na odžak - na tzv. tihu vatru. Pošto se zagrije, biskvit se zalijeva rjeđim šerbetom i pomalo vrijucka na žaru (vatri). Biskvit se zalijeva šerbetom dok se dvopek dovoljno ne nadoji šerbetom. Tada se skine s vatre i ohladi. Zatim se kadaif dolmi (filuje ) slatkim kajmakom i tzv. đulbešećerom. Ako nema slatkog kajmaka ili "mehkog" kajmaka, onda se uzima vrhnje. Doimljenje kadaifa se izvodi na sljedeći način: jednom kašikom se čini "urez" u bisvitu (2-3 cm od ivice), a drugom ubaci slatki (mehki) kajmak, zatim se napravi drugi urez i ubaci đulbešećer i tako naizmjenično dok se ne obradi okolo cijeli kadaif (bisvit). Poslije toga se na sredini kadaifa (još nedolmljen dio) također načini nekoliko "ureza" i ubaci kajmak i đulbešećer. Napomena: slatki kajmak i đulbešećer se mogu i bez urezivanja iskititi po kadaifu.