“Bosanski kuhar” Alije Lakišića riznica je starih i vrijednih recepata za tradicionalna bosanska jela. Za ovaj put, kao prijedlog iftarskog menija, preporučujemo kombinaciju “višegradsko-gradačačkog” menija: šerbe od miješanog voća kao piće za prekidanje posta, zatim višegradsku čorbu, bibac na dolmi na gradačački način kao glavno jelo, iako poslije bibca teško da se može još nešto pojesti, ali za svaki slučaj prijedlog je i imam-bajildi, te za desert gradačačka sut-pita.

ŠERBE OD MIJEŠANOG VOĆA

Zrelo voće jagode, maline i vrtni grozdić, breskve, marelice, itd., zgnječi se i smiješa sa nešto vode i taj sok kroz sito i platno procijedi. U sok dodati šećer i limunov sok. Servira se hladno uz dodatak leda.

VIŠEGRADSKA ČORBA

 Za 5 osoba: 300 g janjećeg mesa, 20 g crnog luka, 30 g mrkve, 30 g celera, 30 g brašna, 15 g soli, 5 g aleve paprike, 5 g peršunovog lista, 1/2 del sirćeta. Janjeće meso se opere i isiječe na kockice. Crni luk očisti opere, na sitne kockice i doda na vrelu masnoću da se prži dok ne dobije žutosvijetlu boju. Luku se doda meso i nasavlja prženje. Zatim se dodaju isječeni na kockice mrkva i celer, i dalje prži. Kada se meso i povrće napola gotovi, dodaje se brašno, pa sve još malo prži. Tada dodati alevu papriku, biber i so. Sve dobro promiješati i zaliti vodom, pa pustiti da se kuha. Bamju staviti u posebnu posudu, zaliti vodom, sirćetom i malo posoliti, pa staviti da se kuha. Kada je bamja kuhana, ocijediti i dodati u čorbu. Prije serviranja čorbi probati okus, dodati mileram i servirati je u zajedničkoj zdjeli ili odvojeno.

BIBAC NA DOLMI

Bibac na dolmi je i gradačačka potkriža (ičija, pocipanica). Iz očišćenog bipca (tukca) izvaditi iznutricu i bipca obariti (ako je stariji, onda duže vremena) uz stalno polijevanje juhom u kojoj se obaruje (blanšira). Voda se prije toga zasoli. Zatim se bibac izvadi i stavi peći ucijelo. Kad je pečen tukac se rastvori napola i servira na dolmi. Dolma u ovom slučaju je ičija spravljena od lepinja koje su iskidane na zalogaje, zalivene juhom, pobiberene, te na njih postavljen pečeni tukac i zapečen u pećnici.

IMAM-BAJILDI

Naziv jela potiče od arapsko-turskog. U Gradačcu se ovo jelo spravlja kao jalan-dolma na sljedeći način: mrki (crni) patlidžani se potope u vodu da malo odstoje. Izvade se, razrežu po sredini (vertikalno) i izdube za punjenje. Isjecka se dosta luka, prži na ulju, doda dosta paradajza, te malo bijelog luka, posoli i doda malo bibera. Sa ovom ohlađenom masom (tiritom) pune se patlidžani, redaju u tepsiju, zaliju malo juhom i peku. Servira se kao hladno meze, predjelo ili kao međujelo sa limunom. Gradačačko meze pod nazivom imam-bajildi vjerovatno nema nikakve funkcionalne veze sa jelom pod ovim nazivom na Istoku. R. Gradaščević kaže da se patlidžani ne moraju dubiti, nego se naprave uzdužni razrezi i tirit (punjevina) stavlja u te razreze, a onda lagahno stisne cijeli patlidžan, kako ne bi punjevina ispadala.

GRADAČAČKA SUT-PITA

(Recept sestara Nusreta Gradaščevića, Sarajevo). Količine za tepsiju promjera 30 - 40 cm. Jedan duboki tanjir slatkog kajmaka (skorupa), dva ista tanjira mlijeka. Dobro se umuti (ulupa) 4-5 komada jaja i doda u mlijeko te doda i kajmak. Zatim se u ovu smjesu dodaju 3 čorbene (supene, jušne, jedaće) kašike nišeste i jedna kašika brašna. Dotle se tepsija dobro zamasti i zagrije, kao i pećnica, te smjesa izlije i ispeče. Ako pita naraste, onda je uspjela. Poslije pečenja zalije se agdom (zaljevom) kao baklava. Servira se toplo u tepsiji u kojoj je pečena