“Bosanski kuhar” Alije Lakišića riznica je starih i vrijednih recepata za tradicionalna bosanska jela. Za ovaj put, kao prijedlog iftarskog menija, preporučujemo slijedeće recepte: škembe-čorbu, ćevab na tiritu, dobojske burekčiće i sarajevsku jabukovaču.

ŠKEMBE-ČORBA

Naziv potiče od škembića (tripica, fileka), koji se u nju stavljaju. Za 4 obroka: 30 dkg goveđih kostiju (ili juhe oko 12 del), 4 dkg riže, 30 dkg trbuha (fileki, škembe, tripice), 5 dkg masnoće (masla, masti), 2 dkg brašna, so, aleva paprika, biber, sirće, 2 dkg mladog masla (maslaca), te eventualno jedno jaje. Spravi se juha (ako nemamo gotove u kuhinji). Škembe se "upoli" (napola skuha) i izrecka na kockice, te dalje kuha u juhi. Zatim se doda riža i sve kuha. Kada je riža donekle kuhana, zamijesi se rijetko malo brašna sa vodom, polahko sipa u kipuću juhu i miješa se dok se i brašno ne skuha (juha treba da vrije 10-15 minuta da bi brašno bilo skuhano). Škembe-čoba se zacvrkne uzavrelim maslom u koje je dodana crvena paprika.

ĆEVAB NA TIRITU

To je jelo koje u "Sarajevskom meniju", dolazi iza čorbe. Za 4 obroka: 1/2do 1 kg mesa za ćevab (zavisno da li ga serviramo kao predjelo ili jelo), bijela džigerica, 1-2 glavice luka, ukuhani paradajz, aleva paprika, biber, so, 10-20 dkg riže, masnoće za prženje ili dinstanje. Meso se izreže, te ispeče ili izdinsta. U međuvremenu se spravi tirit: obari se džigerica i isjecka. Na propržen luk se saspe džigerica, posoli i proprži, pa doda paradajz, crvena paprika, biber, te sve izmiješa. Zatim se doda riža, ulijemalo juhe (ili vode) i dinsta riža dok ne bude izdinstana. Na zamašćenu tepsiju se saspe tirit, pa pečeno (dinstano) meso, i zajedno se malo zapeče u rerni.

DOBOJSKI BUREKČIĆI

Fatima Kapetanović, Doboj daje pod nazivom "uštipci filovani mesom" sljedeći recept za ove burekčiće 25 dkg brašna, pola kesice suhog kvasca, 1 del mlijeka, jedno jaje, malo soli, 5 dkg maslaca, 35 dkg mljevenog mesa, jedno žumanjce, so i biber. Pripremiti tijesto miješajući brašno sa kvascem (prethodno rastopljenim u mlakom mlijeku), jajetom, istopljenim maslacem i solju. Pustiti da tijesto odstoji. Meso izmiješati sa žumanjcetom, biberom i solju. Razmijesiti tijesto koje je nabujalo, isjeći u manje komade i na svaki staviti u sredinu nadjev. Sada tijesto skupiti na vrhu i formirati male hljepčiće. Na kraju hljepčiće peći u zagrijanoj rerni oko 25 minuta.

SARAJEVSKA JABUKOVAČA

Prema Ismetu Pilavdžiću, Sarajevo, jabukovača ili pita od jabuka, u Sarajevu je, po tradicionalnom načinu spravljana na isti način kao i baklava, s tim što su u nadjev smiješane još i jabuke. Za jabukovaču treba manje jufki, manje tirita i manje oraha, a dodaju se izerendane ili isjecane jabuke. Jufke se slažu preko tepsije i dodaje nadjev kao i kod baklave. Režu se na dilume ili kusave komad dobiven uzdužnim presjekom). Pečena se zalije šerbetom.