“Bosanski kuhar” Alije Lakišića riznica je starih i vrijednih recepata za tradicionalna bosanska jela. Za ovaj put, kao prijedlog iftarskog menija, preporučujemo slijedeće recepte: čimbur-topu, zatim krajišku potkrižu, jalandži-dolmu sa sirom, ten a kraju đul-pitu i sarajevske šljive.

ČIMBUR-TOPA

Tanko narezati debelog suhog mesa i staviti u metalni tanjir (emajlirani, bakarni kalajisani, tembalu, tavicu) na sredinu da je ucvrlji. Dodati nešto masnoće sa strane (butera, margarina i sl.). Kada sva ta masnoća uzavrije, dodati tanko rezanog krtog suhog mesa i na to sitno izdrobljeni mladi sir. Smanjiti vatru i kada počne sir da se topi, servirati toplo u posudi u kojoj je topa i spravljena.

KRAJIŠKA POTKRIŽA

Za 5 obroka: Potkriža-pogača od oko 1 kg brašna, 20 dkg suhog mesa (mečine), 15 dkg luka (crvenog), 2 česna bijelog luka, so, biber, oko 80 dkg janjetine (rebra i plećke, može i sočne bravetine), 5 dkg masla (masnoće), peršunov list, kiselo mlijeko ili drugo piće uz potkrižu. Napravi se potrkiža-pogača i odstoji 24 sata. Janjetina (bravetina) se isiječe na 5 komada i kuha u slanoj vodi, tako da se dobije mesna voda (juha). Luk se iskosa, baci na malo masnoće, isjecka suho meso na kockice i baci na luk. Pogača se izreže na tanke kriške i složi tavan u duboku tepsiju, zalije juhom i pospe suhim mesom i lukom, pobiberi i zatim opet tako reda, sve dok se pogača ne naslaže. Sve se opet prelije juhom, te komadi mesa poredaju po vrhu. Isjecka se bijeli luk (saransak, češnjak) proprži na masnoći i pospe po mesu, isjecka lišće peršuna i pospe odozgo, malo pobiberi i tepsija stavi u pećnicu da se malo zapeče. Servira se sa kiselim mlijekom ili drugim pićem. Hljeb se, naravno, ne servira, jer potkriža služi kao hljeb.

JALANDŽI-DOLMA SA SIROM

Za 4 obroka: 16 zelenih mesnatih manjih paprika (babura), 30 dkg mladog sira, 10 dkg kajmaka, 10 dkg crvenog luka, so, 8 dkg masnoće. Paprike očistiti, oprati, odsjeći gornji dio - poklopac, izvaditi sredinu i posoliti. Crveni luk očistit i sitno isjeckati, posoliti i izmiješati. Izmrviti sir, izmiješati sa kajmakom, zatim dodati luk i sve dobro izmiješati. Ovim nadjevom puniti paprike i zatvoriti poklopcem. Rastopiti masnoću u dubljoj tepsiji, složiti paprike te peći. (Nekada su ove paprike pečene u tepsiji pod sačem tako da su bile ravnomjerno pečene sa svih strana).

ĐUL-PITA

L. G. Bjelokosić daje sljedeći recept za đul-pitu: Spravi se tijesto kao i za baklave. Tirit se napravi kao i za baklave, samo se gleda da se što sitnije satare. Jufke se razvijaju što tanje. Kada se prva jufka razvije, prostre se po siniji ili po prostrtu čaršafu. Pošto se poškropi maslom, prespe se tiritom. Druga jufka se prostre po ovoj, pa se opet i ova poškropi maslom i prespe tiritom. Ovako se sve redom naslaže 12-18 jufki (vjerovatno 8-12), pa se onda te sve jufke savijaju u trube i polože na siniju. Na siniji se ta truba izreže na komadiće debele kao prst i pojače. Ovi se komadić poredaju po tepsiji, pa se onda peče ... zalije, izgledaju kao dobra rascvjetana ruža. Otuda je i ime dobila: đul, ruža. Napomena: svakako treba tirit izmiješati sa orasima. (A. L.)

SARAJEVSKE ŠLJIVE

To je ustvari, kompot od šljiva. Povade se košpice iz suhih šljiva, pa se unutra meću orahove jezgre. Nalije se medenog šerbeta (medene vode), pa se vari. Ne smije se prevariti, jer se onda raspadnu. U pravilu, servira se hladno.