Baklava (arapska riječ) označava slatku pitu (slatko jelo) koja se peče u tepsiji, a pravi od tankih jufki - do 70 jufki, u jednoj tepsiji. Svečane baklave i kod nas zauzimaju vidno mjesto u jelovniku a sastoje se od 50 do 60 jufki, kako kaže Grđić. Baklave za svečanosti prave se u demiriijama, od kojih su neke imale promjer i preko 2 metra. Te velike baklave su nosila po 4 čovjeka. Za sukanje i pečenje tako velike baklave, mutvak je morao da bude tako izrađen, odnosno da ima veliko ognjište, velike sačeve i veliku siniju za sukanje.

U Bosni je termin baklava vezan za baklavu sa orasima i oblikovanu isključivo "preko tepsije", te rezanu u obliku romba (dilumi ili kusovi). Osim na dilume ili kusove, baklava se još reže: "na đulove krug na sredini, šest "lastinihil repova uokolo kruga koji se naslanjaju na krug, između lastinih repova kusovi; rombi, pri kraju demirlije trokuti; "na makase", u sredini krug, okolo kruga šestokraka zvijezda sa dugim krakovima, između krakova zvijezde veliki rombovi, između velikih rombova mali rombovi, pri kraju demirlije nepravilni četverokuti; "na karpuzu", u sredini krug, na jednakoj udaljenosti između ruba demiriije i kruga u centru šest malo elipsastih krugova, između krugova dugi rombovi, ostalo trokuti i nepravilni četverokuti. Svakako da su za ova različita rezanja baklave postojali odgovarajući žičani kalupi (posrebreni).

DŽANDAR-BAKLAVA

Džandar-baklava je vrsta kajmak-baklave, a oblikovana je kao šam-rolne. Naziv vjerovatno dolazi od "cendere" što označava presu, deblju oklagiju (valger). Jufke: 6 dkg maslaca, 1 jaje i brašna, te masnoće za začin. Punjevina: 1/4 kg mehkog (slatkog) kajmaka i 1/4 kg badema ili ako ovo nemamo, 1/4 kg oraha i oko 2 del mlijeka. Šećera za zaljev oko 1 kg. Zamijesi se tijesto i rasuču 2 jufke. Jufke se srolaju na oklagiju ako da se naprave cijevi od tijesta, i ostave sušiti preko noći. Neki jufku suše i po nekoliko dana. Suhe se svuku sa oklagije, izrežu na komade dužine 10-12 cm, slože u zamašćenu tepsiju i peku, okrećući u tepsiji da porumene sa svake strane. Pripremi se fil od slatkog kajmaka i tučenih (mljevenih) badema, ili se mljeveni orasi skuhaju u mlijeku. Pripremi se i šerbe. Kada je jufka pečena, zalije se šerbetom, ohladi, a onda filuje

SARAJEVSKA SEVDIDŽAN-BAKLAVA

1 kg masla, 30 jaja, 10 kašika šećera, 20 kašika brašna. Jufke da se 4 puta može prekriti tepsija. Za agdu 1 kg šećera i malo soka od limuna. Maslo, jaja i 10 kašika šećera skupa se dobra umute (izlupaju). Zatim se doda brašno i opet sve dobro umuti. Tepsija se pomasti, prekrije jufkom i jufka pomasti, prekrije drugom jufkom i opet pomasti. Zatim se na jufku izlije tijesto, ravnomjerno rasporedi, te prekrije još sa dvije jufke, koje se također začine (pomaste). Sevdidžan-baklava se stavi u toplu rernu. Ispečena baklava se izreže na dilume (kusave). Skuha se jača agda (zaljev) uz dodatak limunova soka, te zalije savidžan-baklava.

STAMBOL-BAKLAVA

Razviti 2-3 omanje jufke kao za baklavu. Oko 10 dkg mljevenih oraha skuhati u mlijeku. Pustiti da se malo hladnu i dodati oko 10 dkg đulbešećera (slatko od ruže). To izmiješati i po jufki uzduž redati punjevinu. Saviti jufke kao čibuke i po dužini staviti u tepsiju i peći. Reže se u komade dužine 10-12 cm. Nakon pečenja zalije se agdom (zaljev od šećera) kao i druga baklava.

DIVIT-BAKLAVA

2-3 jufke (2-3 m2 lisnatog tijesta tvrda jufka), nišeste za razvijanje jufki, 30 dkg oraha (jezgre), oko 70 dkg šećera za šerbe, masla za začiniti; tirit od 1/4 maslaca (oko 6 dkg), 1 cijelo jaje i 2 žumanjca, brašna prema potrebi. Jufke se razviju na nišesti, odnosno siniji (stolu) i posipaju nišestom. Spravi se tirit, odnosno tijesto od maslaca, jaja i brašna sa 2 žumanjca, te se satire sa brašnom tako da se dobiju sitne mrvice (tirit, drobljenac). Tirit se malo proprži na maslu. Polovica oraha se samelje na mašinu, a polovica istuca u havanu, te sve pomiješa sa tiritom. Razvijena jufka se vrlo malo suhne (ali ne osuši) te razreže napola. Pospe se tiritom sa orasima. Namota na oklagiju i skupi (harmonika), polahko izvuče oklagija i režu diviti (komadi) 4-5 komada, te slažu uzamašćenu tepsiju. Odmah se razvija druga jufka i proces ponavlja. Kada je baklava naslagana, uzavrije se maslo i baklava začini te peče. Uzavrije se šerbe, te pečena baklava zalije i ostavi da se upije šerbe.