U povodu 30. godišnjice održavanja Bošnjačkog sabora u Sarajevu, u Skoplju je nizom događaja obilježen Dan Bošnjaka – nacionalni dan ove zajednice u Sjevernoj Makedoniji.

Udruženje za afirmaciju žena Bošnjakinja Divanhana je u saradnji s Agencijom za ostvarivanje prava zajednica organiziralo regionalnu naučnu regionalnu konferenciju “Integracija Bošnjaka u otvorenim društvima” kroz koju su NVO aktivisti, političari, predstavnici drugih zajednica i Bošnjaka iz domovinskih zemalja razmijenili svoja iskustva i stavove o izazovima integracije i ostvarivanja prava manjina.

“Naše udruženje je prepoznatljivo po kulturnom i edukativnom radu kroz koji smo se suočili s mnogo prepreka i izazova. Zbog toga smo se odlučili da organiziramo regionalni skup kroz koji ćemo ponuditi naučne analize, mišljenja i iskustva onih koji rade na ostvarivanju prava bošnjačkih zajednica, političara i drugih aktivista iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova u cilju da ustanovimo koje su to slabosti uzrokovale nedovoljnu integraciju Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji i drugim državama”, rekla je za Anadolu Izeta Babačin.

Prema njenom mišljenju neki od razloga za takvo stanje je izostanak društvenog aktivizma, političke podjele te pasivnost mladih što je zajednički problem balkanskih država jer oni smatraju da njihove kompetencije nisu prepoznate i podržane što je jedan od razloga iseljavanja što ugrožava našu budućnost.

“Jedan od zaključaka konferencije je da više radimo s mladima, da ih motiviramo da se više uključe u društvene procese, a da se kroz umrežavanje udruženja udružimo snage da poboljšamo društvenu atmosferu za mlade. Nema alternative za građanski aktivizam, a bolje je da nas prepoznaju prvo po kompetencijama pa nakon toga kao pripadnike manjine”, istakla je Babaičin.

Sanela Škrijelj, zastupnica u Sobranju Sjeverne Makedonije, ističe da su ovakve konferencije uvijek značajne da se preispitamo šta smo postigli i šta još moramo učiniti za integraciju bošnjačke zajednice u Sjevernoj Makedoniji.

“Prava su živa materija i mora se stalno raditi na poboljšanju statusa, kao i na praćenju primjene postojećih zakona. Očigledno je da ima mnogo pomaka u svim oblastima, ali i još puno ostalo prostora za napredovanje, prije svega u izraženijoj participaciji i zastupljenosti u svim organima vlasti. Ipak naša afirmacija je odgovornost ne samo institucija nego i svakog pojedinca, gradeći kulturu slavljenja različitosti koje su naša prednost. Neka nam je vječan ovaj dan, budimo ponosni na svoj identitet, jezik i kulturu”, kazala je Škrijelj.

Jedan od učesnika konferencije bio je i Nadir Redžepi iz romske zajednice koji je istakao činjenicu da Romi od stjecanja nezavisnosti Makedonije imaju svoje zastupnike u Sobranju, ali da na 30.000 glasača imaju 12 romskih stranaka.

“Možemo istaknuti pozitivnu činjenicu da je položaj i status Roma u Sjevernoj Makedoniji na znatno višem nivou u poređenju sa stanjem u Bugarskoj, Srbiji i centralnoj Evropi. Makedonsko društvo ima ostvaren veći nivo uvažavanja i tolerancije i to je naša najveća prednost i vrijednost”, poručio je Redžepi.