Ove sedmice, luksuzni brend sa sjedištem u Milanu, najavio je saradnju sa komercijalnom svemirskom kompanijom sa sjedištem u Teksasu na dizajniranju Nasinih lunarnih svemirskih odijela za njenu misiju Artemis III 2025. - prvi let posade na Mjesec od Apolla 17 1972. godine.

Pradini inženjeri će raditi zajedno sa timom Axiom Spacea tokom procesa projektovanja, kao i razvijati rješenja za materijale i karakteristike dizajna za zaštitu astronauta od različitih izazova iz svemira i lunarnog okruženja, objavile su dvije kompanije u zajedničkoj izjavi za štampu.

“Oduševljeni smo partnerstvom s Pradom na svemirskom odijelu Axiom jedinice za ekstravehikularnu mobilnost (AxEMU),” rekao je izvršni direktor Axiom Spacea Michael Suffredini.

“Pradina tehnička ekspertiza sa sirovinama, tehnikama proizvodnje i inovativnim konceptima dizajna donijet će napredne tehnologije ključne u osiguravanju ne samo udobnosti astronauta na površini Mjeseca, već i prijeko potrebnih ljudskih faktora koji nedostaju u naslijeđenim svemirskim odijelima”, dodao je.

Direktor marketinga Prada grupe, Lorenzo Bertelli, pozdravio je partnerstvo, nazvavši ga „istinskim slavljenjem moći ljudske kreativnosti i inovacija za unapređenje civilizacije”.

Dvije kompanije rekle su da će svemirsko odijelo AxEMU pružiti astronautima napredne mogućnosti za istraživanje svemira, dok će NASA-i ponuditi komercijalno razvijene ljudske sisteme potrebne za pristup, život i rad na Mjesecu i oko njega.

Artemis III će biti prva NASA misija s posadom na južni pol Mjeseca i uključivat će prvu ženu i prvu obojenu osobu koja će sletjeti na Mjesec. Prema NASA-i, astronauti će snimiti slike i video zapise površine Mjeseca, istražiti geologiju i uzeti različite uzorke s južnog pola Mjeseca.