Već smo odavno ušli u drugi vijek bošnjačkog stranačko-političkog organizovanja u BiH. Sagledavajući i analizirajući motive, uzroke i posljedice stranačko-političkih djelovanja među Bošnjacima, jedno je nesumnjivo. Ma koliko nam izgledalo da su u toj vjekovnoj političkoj historiji Bošnjaka sve političke stranke jednake, ipak je povijesna činjenica, nepobitna tvrdnja i politološki aksiom da su samo rijetke bošnjačke stranke, u proteklih skoro 120 godina, osnivane iz opštebošnjačke potrebe, datosti i nužnosti spašavanja temeljnih vrijednosti Bošnjaka, iz kojih smo crpili političku snagu u očuvanju vlastite Domovine, identiteta, vjere i uvjerenja, jednom riječju: slobode svih patriota ove zemlje.

To sigurno ne bismo uspjeli da u svakom prelomnom trenutku nismo imali snažnu i na ideji utemeljenu političku platformu, viziju i pokret čiji nosioci  na planu realizacije te vizije nisu žalili ni svoje živote. Dovoljno je da sagledamo period od 1906. godine, kad smo se boreći za vakufsko-mearifsku autonomiju, osnovali MNO, preko 1919, kad smo osnivajući JMO krajnjim naporima prevazilazili izazove eutanazije Bošnjaka i podjele BiH, a sve pod parolom jugoslavenstva, do osnivanja SDA, u osvit agresije na RBiH, a s ciljem očuvanja države Bosne i Hercegovine. U svim navedenim slučajevima okolnosti su od Bošnjaka tražile bespoštednost, žrtvu, odanost ideji i pokretu, a sve s ciljem realizacije političkih vizija koje su osnivači partija imali u vidu.

Nasuprot navedenih političkih stranaka, među Bošnjacima je postojalo i postoji još mnogo drugih stranaka koje su same sebi svrhom ili su pak djelovale u tuđim interesima. Stoga, one kao takve nisu imale niti imaju, viziju očuvanja bošnjačkog nacionalnog kapaciteta i ove zemlje, jer im takva vizija nije trebala ni kod nastajanja - to su ad hoc partijice, bez vizije, bez originalne političke ideje kojoj bi bili predani. Stoga ćemo primijetiti da su kroz historiju političke stranke, podupirane od strane onih u čijem interesu su služile, opstajale dok su služile tim interesima, dok su stranke kojima je vizija temeljna odrednica postojanja, udaljavajući se od te vizije, blijedile, slabile i nestajale.

Sagledavajući sve navedeno, zaključujemo da Bošnjake, kroz historiju, ali i danas mora predvoditi samo stranka s vizijom, jer je samo vizija preduslov očuvanja državnosti Bosne i Hercegovine, a posebno Bošnjaka čiji je nacionalni kapacitet aprilskom tiranskom intervencijom visokog predstavnika grubo urušen. Stoga ćemo u nastavku iznijeti ključna pitanja koja u fokusu imaju BiH i Bošnjake, kao što su nacionalni, demografski, ekonomski, politički i dr. pokazatelji, a na temelju kojih Bošnjaci u budućnosti moraju birati samo i isključivo one politike koje su vođene jasnom i čistom vizijom.

1. Nacionalno pitanje

Kad god bi Bošnjaci nacionalno dozreli, slijedilo je eliminiranje bošnjačkih državnika, mislioca, vizionara, bilo kroz ubistva, kompromitacije, montirane sudske procese, difamacije ili pak političke ekskomunikacije. Sve dok smo bili na nivou etničko-vjerske i kulturne grupe, ma kako se mi osjećali, neprijatelji ove zemlje nas nisu doživljavali ozbiljnom prijetnjom po njihove fašističko-hegemonističke interese. Naša vizija, stoga, mora biti jačanje Bošnjaka kao nacije i očuvanje naše ustavne pozicije.

2. Demografsko pitanje

Sve dok bošnjačka demografska slika nije dosegla 43 % stanovništva, a što je bio slučaj 1971, kad su Bošnjaci pod imenom Muslimani prevazišli sva podmetanja, bilo je „prividnog mira“. Nakon toga, agresorske politike krenule su ka projiciranju broja Bošnjaka do 2021. Demografske analize i predviđanja koja je naručivao SDS 1991. pripremajući agresiju na RBiH pokazuju da je prema njihovoj projekciji do 2021. u RBiH predviđan značajan rast Bošnjaka, a pad broja Srba. Jedan od načina kojim je planirano zaustavljanje tog demografskog rasta Bošnjaka bio je i genocid. I nakon svega Bošnjak mora imati jasnu viziju demografskog rasta ma gdje da živi, jer je to jedna od pretpostavki opstanka.

3. Ustavne reforme

Često se zapitamo, ima li države s više ustavnih reformi od BiH u tako kratkom periodu? Samo u proteklih 110 godina u BiH je proglašeno, nametnuto, usvojeno 7 ustava, ne računajući ustavne amandmane, odnosno ustave nižih administrativno-teritorijalnih jedinica. Nisu to bile kozmetičke nego korjenite promjene prije kojih ili iza kojih bi slijedilo protjerivanje, pljačkanje, ubijanje, etničko čišćenje Bošnjaka uz realizaciju planova o podjeli BiH. Stoga, svaka ustavna reforma za Bošnjake posebno je traumatično pitanje kojem moramo krajnje ozbiljno da prilazimo. Naša vizija u budućnosti treba biti ustavna reforma, ali samo i isključivo na temeljima evropskih demokratskih vrijednosti, jer mi pripadamo krugu evropskih zemalja iz kojih nas OHR uporno ekskomunicira.

4. Kulturna slika

Svi kulturni procesi koji su zatvoreni, koji su daleki od konkretnih pitanja i društveno-političkih procesa, ma koliko izgledali glamurozni, nisu prijetnja neprijateljima ove zemlje. Štaviše, neprijatelji ove zemlje će se potruditi, kao što su se i kroz historiju trudili, da te procese izdašno finansijski podrže, očekujući odanost muslimana kao kulturno-vjerske grupe srpsko-hrvatskim idejama. Svako kulturno uzdizanje Bošnjaka neminovno se manifestiralo na političkom planu gdje bi sva pozitivna energija bivala kapitalizirana kroz institucionalno odlučivanje o BiH i efikasnu zaštitu bošnjačkih interesa kroz zakonodavna i izvršna tijela vlasti. Naša vizija, stoga, mora biti kulturno osviješten i nacionalno neupitan Bošnjak.

5. Politička slika

Samo političke stranke utemeljene na ideji, jasnoj platformi, viziji i misiji očuvanja BiH prije svega predstavljale su i predstavljaju trn u oku neprijatelja ove zemlje. Stoga, ne treba čuditi kad se sve snage izvana, naravno preko onih iznutra, usmjere ka tome da uruše ne bošnjačku stranku nego viziju, odnosno politički projekt koji počiva na zdravim osnovama, na ideji zbog koje se živi, zbog koje se umire. Povijesno iskustvo svjedoči da je odsustvo vizije, ne stranaka, nego vizije, jednog naroda i države zapravo najprimamljiviji mamac za predatore. Zato, naša vizija mora biti predanost ideji, viziji i misiji, a ne ličnim interesima i pojedincima.

6. Ekonomska slika

Bošnjaci kojima je trebala i treba sadaka, pomoć, prilog bili su i ostali prihvatljivi za neprijatelje ove zemlje. Ti i takvi Bošnjaci nisu nikakva prijetnja hegemonističkim, iredentističkim i fašističkim projektima. Nemoguće je ignorisati sliku BiH kao države koja je materijalno i kadrovski dala najviše tokom Drugog svjetskog rata, a dobila najmanje. Bili smo u grupi nerazvijenih republika. Nije da je BiH bila bez svojih resursa, ali su oni izvoženi služeći vanjskim centrima moći. Kad smo se i po tom pitanju polahko stabilizirali, krenula je agresija i uništavanje skoro cjelokupne privredne infrastrukture. Ohrabruje naše današnje ekonomsko uzdizanje. Naša vizija stoga mora biti podrška i predanost domaćoj privredi i proizvodnji. 

7. Migraciona slika

Migracije su posebno pitanje. Sve dok smo bili rasadnik gastarbajtera koji bi se borili za golu egzistenciju, nismo bili prijetnja. Međutim, kada su ti naši migranti postali svjesni svoje političke snage i Domovine, kad smo se krenuli povezivati s jasnom vizijom, krenulo se ka ozbiljnijem monitoringu našim migracionim kretanjima – da kojim slučajem ne bi došlo do jačeg povezivanja domaćih bošnjačkih vizionara i državnika s migracijom koja je (bila) spremna pomoći zdrave ideje. Zar „Sarajevski proces“ nije najjasniji primjer na tom polju!? Neprijateljima ove zemlje trebaju iseljavanja, ali im nikako ne odgovaraju politički svjesni i odgovorni iseljenici koji ne zaboravljaju svoju obavezu prema Domovini. Mi danas imamo našu dijasporu koja nam je na ponos, svjesne i predane patriote. Oni su svakako naši vizionari. Zato naša vizija uključuje našu dijasporu, Bošnjake van zemlje koji Domovinu nose u srcu ma gdje živjeli.

8. Bošnjački nacionalni projekt

Da je naš, bošnjački, nacionalni projekt rušilački i nacističko-fašistički, uklopio bi se u nacionalne projekte svojih susjeda s obiju strana, ali nije. Mi polazimo od uvažavanja razlika i baštinimo različitosti. Takvi smo bili prije Osmanlija, tokom osmanske vladavine, poslije Osmanlija, sve do danas. Takvi ćemo ako Bog da i ostati. Kad bi samo to bila tačka bošnjačkog nacionalnog programa, program bi bio dovoljan da daleko brojnijim nacijama održimo lekcije o suživotu. Zato je naša vizija suživot, jer ovo je zemlja svih bez obzira na njihovo opredjeljenje, ako i samo ako ovu zemlju doživljavaju kao svoju jednu i jedinu Domovinu.

9. Kadrovska slika

Naši kadrovi su kroz historiju bili marginalizirani, nipodaštavani. Najčešće smo dobijali nižerangirana mjesta u organima vlasti, dok smo u kulturnim, obrazovnim i akademskim ustanovama morali gaziti po trnju, jer nam je skoro uvijek bila nadređena ličnost u službi hegemonističkih ideja iz susjedstva. Daleko od nas su bili vojni poslovi, policijsko-istražne agencije. Zato su nam montirali procese. Zato je naša vizija odabir najsnažnijih, najprincipijelnijih, najhrabrijih i najodanijih kadrova kojima je ideja i vizija prioritet, prije svega.

Na kraju, često mi se čini da sve naše nedostatke, ali i prednosti, sve naše uspjehe, ali i padove, sva naša ohrabrenja, ali i razočarenja, sve naše historijske dionice i kapacitete daleko bolje poznaju oni koji se nama intenzivno bave. Stoga nam je prijeko potreban povratak na izvor ideja i vizije, da bi bošnjačka politička misija uopće imali smisla!