Prvi sekretar u Hrvatskoj ambasadi Hrvoje Šnajder protjeran je iz Srbije zbog špijunaže, objavio je u ponedjeljak navečer portal Večernjih novosti, pozivajući se na neslužbene izvore, nakon što je srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova ranije saopćilo odluku da je hrvatski diplomata nepoželjan.

“U pitanju je dokumentirana špijunaža i vrbovanje za rad za hrvatsku službu. To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja regulira diplomatsko-konzularne odnose i uslijed toga je proglašen personom non grata”, navode provladine Večernje novosti.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije saopćilo je u ranije u ponedjeljak, ne navodeći više detalja, da je “20. novembra 2023. godine donijelo odluku da, u skladu s člankom 9. Bečke konvencije, koja regulira diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata”.

Članak 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima kaže da “država primateljica može u svako doba i bez obaveze obrazlaganja svoje odluke, obavijestiti državu pošiljateljicu da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata”.

Hrvatska je izrazila žaljenje zbog protjerivanja njenog diplomate iz Srbije, istaknuvši da je to “korak prema pogoršanju” odnosa i destabilizaciji regionalnih prilika.

“U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomate. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Evrope od iznimne važnosti za cijelu Evropu”, kaže se u saopćenju Ministarstva vanjskih i evropskih poslova (MVEP).

Naglašava se da taj korak predstavlja “dodatni pritisak na uposlenike Hrvatske ambasade u Beogradu, koji se posebno manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji".

“S tim u vezi izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realizirala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomata”, dodaje se.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova dodalo je da zadržava pravo odgovoriti na ovaj potez “u vrijeme i na način koji odabere”.