Pripremite se za ramazan uz nezaboravan vikend kulture, kupovine i inspiracije za putovanja jer se dugo očekivani London Muslim Shopping Festival i Halal Dining Show vraćaju u Excel London 24. i 25. februara 2024.

Ali to nije sve! Ove godine organizatori najavljuju uzbudljiv dodatak Muslim Travel Show, koji događaj čini neusporedivom proslavom muslimanskog načina života, kupovine i putovanja.

London Muslim Shopping Festival, najveće europsko mjesto za kupovinu prije ramazana, vratio se, i veći je nego ranije. Excel London će se transformisati u užurbano tržište, nudeći spektakularan niz odjeće, dodataka, kućnog pribora, halal kuhinje i još mnogo toga. Festival će ugostiti preko 200 pažljivo odabranih izlagača, od kojih svaki nudi jedinstven uvid u bogat i raznolik svijet muslimanske kulture.

Ovogodišnji London Muslim Shopping Festival posvećen je afirmaciji tradicije i modernosti, prikazujući najnovije trendove u živopisnom i inkluzivnom okruženju. To je savršena prilika da se porodice i prijatelji okupe, kupuju za ramazan i uživaju u divnom danu.

Muslim Travel Show je novi program, dizajniran da inspiriše želju za putovanjem i poveže putnike sa uzbudljivim destinacijama. U suradnji s iskusnim stručnjacima za putovanja, Muslim Travel Show će upoznati prisutne sa širokim spektrom mogućnosti putovanja i iskustava prilagođenih potrebama i preferencijama muslimanskog putnika.

“Oduševljeni smo što predstavljamo i London Muslim Shopping Festival i inauguralni Muslim Travel Show”, rekao je Waleed Jahangir, direktor Algebra festivala na London Muslim Shopping Festivalu.

“Ova dva događaja se lijepo nadopunjuju, nudeći našim posjetiteljima raznoliko i impresivno iskustvo. Ne radi se samo o kupovini; radi se o istraživanju novih horizonata, bilo kroz modu ili putovanja.”

Osim doživljaja kupovine i inspiracije za putovanja, događaji će sadržavati dinamičnu pozornicu sa zabavnim sadržajima, izložbama, seminarima i diskusijama za cijelu muslimansku zajednicu.

Ovaj i slični događaji u zapadnoj Europi su idealna prilika za promociju halal turizma Bosne i Hercegovine. Naše turističke zajednice i agencije bi trebale biti prisutne na ovakvim skupovima jer kupovna moć europskih muslimana iz godine u godinu raste.

U vrijeme pogoršanih geopolitičkih odnosa BiH je najbliža, najpovoljnija i najsigurnija turistička destinacija za europske muslimane.

Prema Global Muslim Index izvještaju za 2023. godinu, Bosna i Hercegovina je, u odnosu na godinu ranije, sa 6. skočila na 4. mjesto kao najposjećenija halal turistička destinacija u Evropi, a u svijetu s 46. na 43. mjesto.