Da je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, na strani Dragana Čovića i Hrvatske demokratske zajednice, ali i čitavog Hrvatskog narodnog sabora u procesu pregovora o izmjenama Izbornog zakona, to je i više nego jasno i na to već duže vrijeme upozoravamo.

Ipak, sve do prije nekoliko dana Konaković je imao manevarski prostor za spinovanje, za odbranu koja se isključivo temeljila na napadu na kritičare, nazvavši ih članovima, simpatizerima i botovima Stranke demokratske akcije. Baš onako kako to stalno radi otkako je osnovao svoju privatnu stranku. No ovaj put gromoglasno šuti jer ga je zagovornikom interesa HDZ-a proglasio hrvatski politolog Aleksandar Musić, koji niti je član, niti simpatizer, a niti, kako to vlasnik NiP-a voli reći, bot SDA.

Naime, Musić je u emisiji “Peti dan” na Hrvatskoj radioteleviziji, u kojoj je stalni komentator, o temi izmjena Izbornog zakona i ulozi Elmedina Konakovića u svemu tome kazao: “Prije nego je propao prijedlog izmjene Izbornog zakona Elmedin Konaković i njegova stranka su već dobrano bili na hrvatskoj strani. Dosta su ga SDA i Demokratska fronta napadali, ali on je u biti bio pridobijen. Ono što je pošlo krivo u ključnom trenutku, Amerikanci su pritisnuli Bakira Izetbegovića i, kako je izbio rat u Ukrajini, on je odmah namirisao da ima veći manevarski prostor i da će Milorad Dodik doći na još veću listu za odstrel kao otvoreni proruski igrač. U biti, iskoristio je taj trenutak i tu je implodiralo. Da nije došlo do rata u Ukrajini, možda bi se i mogao korigirati taj Izborni zakon.”

Djeluje zaista zastrašujuće da je Aleksandar Musić detaljnom analizom, kao neko kome “nije u džep niti iz džepa” da bilo koga sabotira od političkih struktura u našoj državi, pa tako ni Elmedina Konakovića, došao do zaključka da vlasnik NiP-a pripada strani na kojoj se već nalazi Milorad Dodik. Tačnije, ovaj dvojac jasno je označio kao zagovornike rješavanja “hrvatskog pitanja” na način koji priželjkuje Dragan Čović, na način koji je, što je nedvojbeno, čisti aparthejd.

U isto vrijeme Aleksandar Musić istakao je Bakira Izetbegovića, uz pregovarače iz DF-a, kao jedinog koji je stao na put, iako je trpio ogroman pritisak s više strana, zahtjevima lidera HDZ-a podržanim od njegovog srpskog i, nažalost, bošnjačkog partnera.

I dok Elmedin Konaković iz naftalina vadi priču o reviziji presude BiH protiv Srbije samo kako bi Bakira Izetbegovića, bez ikakvog osnova, predstavio kao izdajnika države, dešava se to da on podilazi upravo onome zbog koga je istinski propala spomenuta revizija – Draganu Čoviću. I to sve zarad mogućeg formiranja koalicije na federalnom i državnom nivou, što mu je u posljednje vrijeme opsesija.

Da Aleksandar Musić griješi u procjeni karaktera Elmedina Konakovića, ne trebamo uopće sumnjati da bi se do sada oglasio čovjek sa sumnjivom diplomom i demantirao njegove riječi. Pošto nema argumente kontra iznesenog, naprosto se ušutio i čeka da oluja prođe. Vjerovatno misli da je narod gluh i slijep i da ne vidi pravo lice njegove politike.