Očekuje se da će američki i izraelski pregovarači u egipatskoj prijestolnici Kairu tokom vikenda ponovo nastojati postići dogovor o prekidu vatre u ratu koji bjesni skoro pola godine, u kojem je ubijeno preko 33.000 Palestinaca.

Uoči razgovora, američki predsjednik Joe Biden pisao je čelnicima Egipta i Katara, pozivajući ih da izvrše pritisak na Hamas da "pristane na dogovor i da ga se pridržava", rekao je visoki zvaničnik administracije agenciji AFP.

Bijela kuća je potvrdila da će se pregovori održati ovog vikenda u Kairu, ali nisu željeli komentirati izvještaje američkih medija da će prisustvovati direktor CIA-e Bill Burns, zajedno sa šefom izraelske špijune Davidom Barneom, katarskim premijerom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem i šefom egipatske obavještajne službe Abbas Kamel.

Uprkos potencijalnim pregovorima o prekidu vatre i pozivima na primirje u Gazi, izraelske snage izvele su seriju napada u ranim jutarnjim satima u subotu u blizini grada Gaze, ubivši najmanje tri osobe, a ranivši 10, navodi palestinska novinska agencija Wafa.

Izraelsko granatiranje također je pogodilo kuće u brojnim područjima centralne Gaze, uzrokujući još više ozljeda u četvrtima Mughraqa, Zahra i blizu kampa Nuseirat.

(The New Arab)