Teoretski, i na prvi pogled, ideja da se neprijateljska vojska okrene protiv trenutne Netanyahuove vlade čini se malo vjerovatnom, suludom i neizvodljivom idejom. Zapravo, egzistencijalna kriza bez presedana koju Izrael danas doživljava nema rješenja osim u nekoliko scenarija, od kojih su možda najvažniji sljedeći:

Prvo, da se kriminalci iz Hilltop Boysa i ubojiti kahanisti (predvođeni Smotričem i Ben-Gvirom) povuku i prestanu prakticirati svoje ludilo tako što će prekinuti pritisak na Netanyahua i tjerati ga da ode do krajnosti i pretvori Izrael u vjersku državu u obliku cionističko-židovske verzije ISIS-a. Čini se da ova opcija nije ni 1 posto vjerovatna, jer su ove ubice koje su osuđene za zločine, čak i po okupacionom zakonu, postale poput mačke koja liže nož, misleći da liže krv vrijednog plijena, a zapravo, liže sopstvenu krv. Čini se kao da nastavljaju sa realizacijom svog plana do posljednjeg daha.

Mnogi nisu upoznati sa detaljima ovog plana. Što se tiče zločinca Ben-Gvira, on smatra, prema svom ludom mesijanskom vjerovanju, da je njegova misija da dolije ulje na vatru kad god se njeno svjetlo počne gasiti, jer to približava veliku konfrontaciju i bitku kod Armagedona, gdje Jevreji će pobijediti svoje neprijatelje (uključujući Palestince i Arape) i pretvoriti ih u robove i sluge. Ova bitka uključuje i uništenje Al-Akse i pojavu njihovog "mesije" koji će podržati Jevreje. Oni koji u to ne vjeruju moraju pogledati pravu ideologiju koja pokreće ovog imbecila.

Što se tiče njegovog prijatelja Smotricha, on ima detaljniju viziju o donošenju "mira" u "zemlju Izraela" dok je sastavljao plan za koji tvrdi da će okončati palestinsko-cionistički sukob. Ovaj plan uključuje Palestince da biraju između života u jevrejskoj državi s nepotpunim pravima, emigriranja ili ubijanja onih koji insistiraju na oružanom otporu. On je već počeo da sprovodi svoj plan na terenu nakon što ga je Netanyahu imenovao za nekrunisanog "kralja" Zapadne obale.

Plan ovog zločinca objavljen je u Hashiloachumagazinu pod naslovom "Odlučujući plan Izraela", s obzirom da je rješenje o dvije države zašlo u ćorsokak i vrijeme je da se "razbije model" i "nađe odgovarajući izlaz iz ovog beskrajnog ciklusa", kako kaže. Prema njegovim riječima, za postizanje ovog cilja najprije su potrebne akcije koje je on već pokrenuo, primjenom punog suvereniteta Izraela nad područjima na Zapadnoj obali i okončanjem sukoba naselja u vidu uspostavljanja novih gradova i naselja duboko u regionu i dovodeći stotine hiljada dodatnih doseljenika da žive u njima. On vjeruje da će to "svima jasno staviti do znanja da nema povratka od stvarnosti na Zapadnoj obali, da je Izrael ovdje da ostane i da arapski san o državi na Zapadnoj obali više nije održiv.

Što se tiče Palestinaca, Smotrich smatra da oni imaju dvije glavne alternative: oni koji pristanu da odustanu od svojih nacionalnih težnji mogu ostati i živjeti kao pojedinci u "jevrejskoj državi" i uživati ​​sve pogodnosti koje je "jevrejska država" donijela okupiranoj teritoriji (!), dok će oni koji odluče da ne odustanu od svojih nacionalnih težnji dobiti pomoć da emigriraju u neku od brojnih zemalja u kojima su Arapi ostvarili svoje nacionalne težnje, ili na bilo koju drugu destinaciju u svijetu.

"Neće svi prihvatiti jednu od ove dvije opcije. Biće onih koji će nastaviti da biraju drugu opciju", rekao je Smotrich, osvrćući se na otpor okupaciji, ističući da će se snage sigurnosti s njima obračunati snažnom rukom. i pod uslovima koji to olakšavaju.

Smotrich je tvrdio da je ovaj plan "najpravedniji i najmoralniji po svim standardima – historijskim, cionističkim i jevrejskim", i da je jedina opcija koja može dovesti do mira, mira i istinskog suživota!

Druga opcija je da se dvije strane u sukobu dogovore. Dvije stranke su vlast i njene pristalice, a opozicija i njene mase koje protestuju po trgovima. To uključuje postizanje kompromisa, vraćanje stvari na način na koji su bile i izvlačenje izraelske okupacije iz njene zagušljive krize. Ovo je opcija koja se u ovom trenutku čini najnemogućijom, jer svi znakovi govore da je Netanyahu preferirao lični spas od spasa "države" koju vodi. U posljednjem glasanju u neprijateljskom parlamentu (Knesetu) za ukidanje uvjeta razumnosti u odlukama Vrhovnog suda, jedan analitičar je opisao scenu riječima: Netanyahu se spasio i uništio Izrael, i ne postoji mogućnost na horizontu da bilo koja strana odustane od svoje odluke ili odustane od svoje pozicije. Rascjepi koji su podijelili izraelsku zajednicu u Palestini dostigli su velike visine.

Ukratko, za sada ova opcija nema razumne šanse da se primeni na terenu.

Što se posljednje opcije tiče, Izrael se okreće opciji građanskog rata, što, prema posljednjem istraživanju javnog mnijenja, više nije nemoguće, kao ranije. MaarivAnketa lista, koju je sproveo Institut Lazar, pokazala je da 58 odsto izraelskih doseljenika strahuje od građanskog rata. To je opcija, mislim, da "duboka država" neće dozvoliti da se odigra u SAD ili u samom Izraelu. Vjerujem da je njegova alternativa orkestriranje "vojnog udara" na moderan i inovativan način koji se može dogoditi u obliku orkestriranja smrti samog Netanyahua ili drugih iz vjerskog cionističkog tabora, utirući put parlamentarnim izborima koji će definitivno biti u korist opozicije. Prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja, rezultati će ići u korist desničarske opozicije, a ne kažem lijeve, jer je ljevica u Izraelu umrla i sahranjena prije mnogo godina.

Ovo su opcije na stolu danas, a možda postoje i druge opcije koje se mogu pojaviti u bilo kom trenutku. Sve su to opcije koje bi mogle da precrtaju mapu događaja u regionu. Čudno je da je arapska strana preuzela ulogu posmatrača kada je u pitanju situacija u okruženju. S ove strane sukoba nema znakova života osim palestinskog otpora, koji može djelovati kao protuteža pri izboru između jedne i druge opcije.