Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je za Politico da je vrijeme za prihvaćanje rješenja o dvije države “sada ili nikad”. Ranije ove sedmice, Evropska unija i arapske države složile su se na sastanku da je rješenje sa dvije države izlaz iz sukoba, a šef Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da vjeruje da Palestinska uprava (PA) treba biti zadužena za pojas Gaze. “Ako ni Hamas ni Izrael ne upravljaju Gazom vakuum moći će brzo biti popunjen snagama koje bi mogle pretvoriti Gazu u propalu teritoriju i pokrenuti novi ciklus nasilja i terorizma", tvrdi Borell.

Kina je također izrazila svoju podršku stvaranju palestinske države. Prošle sedmice, kineski lider Xi Jinping rekao je na samitu BRICS-a da “Kina podržava legitimna nacionalna prava palestinskog naroda i uspostavljanje nezavisne države”, dodajući da se mir može postići samo kroz rješenje dvije države. Kina se sve više pokušava pozicionirati kao posrednik u miru u regiji: ministar vanjskih poslova te zemlje jučer je vodio sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o izraelsko-palestinskom sukobu, a ranije ove godine Peking je rekao da je spreman posredovati u izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima. Ali nejasno je koliko bi mogla postići s obzirom na loše odnose Kine s Izraelom.

Rješenje o dvije države jedini je način da se garantira trajni mir u regiji, tvrdi Ghassan Salamé za Financial Times, profesor međunarodnih odnosa na pariskom institutu za političke studije Science-Po. Prekid vatre može nakratko izgledati kao mir, napomenuo je, ali će uslovi koji dovode do sukoba ostati. "Misliti da je stabilnost moguća dok se Palestincima uskraćuju osnovna politička prava je himera", napisao je Salamé. Postoje ozbiljne prepreke za stvaranje palestinske države, ali “koja je alternativa, s obzirom da je status quo očigledno neodrživ, osim za obnovljeni ciklus nasilja i veći rizik od regionalnog rata?”

(Izvor: semafor.com)