Sama buba zapravo je prilično neugledna. Duga samo oko pet milimetara i crvenkasto-smeđe boje, može se pronaći samo u prostranim špiljskim sistemima Slovenije. Možda je najspektakularnija stvar kod ove bube to što nema oči. Kao stanovnik špilje, ne mora se oslanjati na to. To je jedan od mnogih kornjaša; diljem svijeta postoji oko 40 000 vrsta ove porodice kornjaša. Ali ova vrsta zadobija posebnu pažnju. Za to je zaslužan austrijski sakupljač kornjaša Oskar Scheibel koji ju je otkrio 1937. godine i nazvao po Adolfu Hitleru.

Od tada se puzavac službeno zove Anophthalmus hitleri ili skraćeno A. hitleri. Ono što je Scheibel vidio kao izraz svog divljenja prema nacističkom diktatoru, za Bubu je egzistencijalni problem. Hitlerova buba je zbog svog imena postala toliko tražen kolekcionarski predmet među neonacistima da se sada smatra ugroženom. Ovim slijepim kukcem se trguje za mnogo novca.

Nedavno se buba našla u žarištu žestokih bioloških rasprava, zajedno s brojnim supatnicima poput Mussolinijevog leptira Hypopta mussolinii ili cvjetnica iz roda Hibbertia, koje nose ime engleskog zagovornika ropstva Georgea Hibberta. Ono što je dugo bilo izvor kontroverzi oko imena ulica i spomenika sve više postaje tema rasprave u biologiji: Kako se danas treba nositi s historijski kontaminiranim imenima životinja i biljaka?

Sve veći broj naučnika poziva na promjenu posebno problematičnih naziva vrsta. Vrste koje su nazvane po političkim ekstremistima i zločincima ili imaju imena s rasističkim i kolonijalističkim konotacijama mnogim su istraživačima trn u oku.

Međutim, biološka nomenklatura poštuje stroga pravila i inherentno je konzervativna kada su u pitanju imena vrsta. Međunarodna komisija za zoološku nomenklaturu, koja prati ispravno pridržavanje naučnog imenovanja i klasifikacije svih životinjskih vrsta, strogo odbija naknadne promjene naziva. Argument je da bi svako preimenovanje izazvalo haos i zbrku u naučnoj literaturi.

Sve je više kritika ovakvog stava, a rasprava je posljednjih mjeseci sve glasnija. Botaničarka Estrela Figueiredo s južnoafričkog univerziteta Nelson Mandela kritizirala je komisiju jer nije uzela u obzir suprotna mišljenja stručnjaka i što je tradiciju stavila iznad etičkih razloga. “U kojim se još područjima nešto zove po Hitleru? Propisi se moraju mijenjati i prilagođavati, kao i ostatak društva”, rekla je Figueiredo za Science.

Drugi stručnjaci također tvrde da dotičnu vrstu treba zaštititi. “To je nedužni kukac”, nedavno je Mirjana Roksandić rekla za The Economist o Hitlerovoj bubi. “Zašto ne prekinemo ilegalnu trgovinu promjenom imena?” Neke profesionalne organizacije, poput Američkog ornitološkog društva, također zagovaraju promjenu imena u posebnim slučajevima kako bi problematične (gotovo uvijek muške) ljude lišili časti posuđivanja njihovog imena za neku vrstu.

Međutim, članovi Međunarodne komisije za zoološku nomenklaturu strahuju od rupe bez dna: procjenjuju da je oko 20 posto od više od 1,5 miliona imena životinja izvedeno iz vlastitih imena. To bi moglo uključivati ​​stotine hiljada imena koja bi mogla biti nepoželjna iz etičkih razloga.

Kao kompromis, antropolog Christopher Bae sa Univerziteta na Havajima predlaže stvaranje zasebnog etičkog odbora koji će razmatrati nepoželjna imena od slučaja do slučaja. "Mi nismo stručnjaci za etiku, mi smo stručnjaci za nomenklaturu i taksonomiju", rekao je za Science. Stvari bi se uskoro mogle pokrenuti. Na Međunarodnom botaničkom kongresu, koji će se održati u Madridu 2024. godine, tema imena vrsta svakako je na dnevnom redu, rekla je Sandra Knapp iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu. Ona je predsjednica nomenklaturnog odjela kongresa i najavila je glasanje: glasat će se u Madridu o tome mogu li se mijenjati uvredljivi ili problematični nazivi i treba li osnovati komisiju koja će ih ispitati.

Naravno, nisu svi u zajednici botaničara oduševljeni ovom idejom. Ukrajinski naučnik Sergej Mosjakin rekao je za The Economist da se historija ne može jednostavno izbrisati. No treba natjerati ljude da sjednu i iznesu prijedlog koji bi mogao barem smanjiti problem u budućnosti: prestanite nazivati ​​vrste po ljudima koji nemaju nikakve veze sa naukom. A. Hitleri bi vjerojatno odmah pristao na to da može.