U mubarek mjesecu Ramazanu trgovci u svojim radnjama vrlo rado ističu hurme, jer, datule, kako ih još neki zovu, najbolje "idu" u danima posta. Kod nas se, ova u svijetu tražena voćka, tradicionalno koristi samo za iftar, tj. za prekid posta. O njoj se zna da dolazi iz arapskih zemalja i da je njome džaiz okončati dnevni ramazanski post, no, hurma ima mnogo više razloga da se jede i u ostalim danima tokom godine i u različitim prilikama.

Phoenix dactylifera, kako glasi njen naziv na latinskom jeziku, ima okus meda, slatkog krompira, šećerne trske i karamela. Na tržištu je poznata pod imenom palma datula, a danas najpoznatija vrsta je čuvena hurma-halasah, koja se uzgaja na arapskom poluotoku i najbolje uspijevaju u blizini grada Hofuf, istočna provincija Saudijske Arabije, regija El-Hasa.

FAO pri Ujedinjenim Nacijama potvrđuje da na svijetu ima 90 miliona stabala palmi datula, od kojih se 64 miliona uzgaja u arapskim zemljama. Postoji 600 varijacija hurmi kojih se godišnje ubere tri miliona tona. Stablo hurme najbolje uspijeva izmedu 15 i 35 stepeni sjeverne langitude, prije svega u pustinjskom dijelu Sjeverne Afrike, Arapskom poluotoku i južnom Iraku, gdje je datula bila osnovna hrana za milione ljudi hiljadama godina.

Fosilski ostaci nam ukazuju da vremenski datira od prije nekih 50 miliona godina sa prostora Mediterana i Mezopotamije, čak i ranije od eocenske epohe, što potvrđuju pisani tragovi. Potvrda o uzgajanju palminog stabla napisana je šiljastim pismom 2.500 godina prije Isa, a.s. Reljefi sačuvani u Palači Sennaherib u Ninevehu, Irak, isklesani u sedmom stoljeću prije Isa, a.s. jasno pokazuju uzgajanje datuline palme.

U Časnom Kur'anu možemo pronaći na više mjesta spominjanje stabla i plodova palme. Na primjer, u suri El- Bekare u 141. ajetu se kaže: "...A On je Taj koji vinograde stvara, one nadsvođene i nenadsvođene, i palme, i plodove, i usjeve ukusa različitog, i masline, i šipke, i slične i različite. Jedite plod njihov kad plod podare,..."

Dalje, u suri En-Nahl, 67.ajet: "...A od plodova palmi i loze pripremate napitke i opskrbu divnu. U tome je zbilja znak za ljude pametne!..." ili još u suri Merjem u 25. ajetu se govori: "...Zatresi i stablo palme, po tebi posut će svježe datule!..."

Iz života Allahovog Miljenika, Muhammeda, a.s. učimo da se iftarimo hurmom, kao što je to radio i sam Poslanik, a.s. Ponekad je uzimao samo jednu hurmu, a nekim prilikama i tri, a nama se prenosi: "Ko uz Ramazan bude imao hurmi neka se tim iftari, a ako ne bude imao, neka se iftari vodom, jer je voda čista (halal)." Drugi hadis nas podučava: "Jedite zrele hurme izjutra, na gladan stomak, jer hurma uništava parazite."

Vrlo pohvalno je baviti se uzgojem hurme, što potvrđuje hadis u kojem se kaže: "Hurma i drugo drveće (voće) su blagoslov za one koji ih gaje, kao i za one koji će ih naslijediti ako budu zahvalni Allahu, dž.š."

U svijetu se gaji šest stotina različitih vrsta hurme, a neke uspijevaju i u Kaliforniji, SAD.

Hurma se može jesti na razne načine. Prije doručka ili kao obrok sa mlijekom ili puterom.

U Poslanikovoj medicini nailazimo na razne vrste datula koje se upotrebljavaju i u različitim prilikama. Neoprašene ženske hurme-busr su tople i suhe. Pospješuju rad slezene i proizvodnju pljuvačke. Belah oprašene nezrele hurme su tople, a kada su zrele onda su hladne. Obe vrste zacrnjuju stomak.

Poslanik,a.s. je rekao: "Jedite svježe i sušene hurme zajedno, zato što je šejtan rekao da je Adem, a.s. živio onoliko dugo koliko je jeo svježe i suhe hurme zajedno." Prema drugom hadisu jedenje hurme čini šejtana tužnim.

Dakle, ako se hurma ubere u rutab, koji označava treći stadij zrenja, ona će izgubiti svoj medni ukus i može vrlo lahko fermentirati, što znači da se mora u kratkom roku konzumirati. Ako se hurme puste do četvrtog stadija zrenja, koji se zove tamr, tada turma postane suha na stablu i takva može trajati veoma dugo.

Suhe hurme - el bernij, kada su ubrane u tamru, predstavljaju najbolju vrstu, jer ona otklanja bolesti. Poslanik je rekao: "Neka vaše žene jedu hurme, jer koja god od njih bude jela hurme, radat će djecu sa lahkoćom."

Što se tiče svježih hurmi, one su bile Merjemina hrana, a da je bilo nešto bolje od njih ona bi to svakako jela.

Neki ashabi su znali kiseliti hurme, a Poslanik, a.s. je uobičavao piti taj sok. Medu hadisima koji govore o ljekovitosti plodova palminog stabla i onaj u kome stoji da jedenje hurme štiti od kolike (jaki trbušni bol koji se javlja kao čupanje i zavijanje).

Adžvat hurma je odlična i kompletna hrana, a ako joj dodamo malo putera to će samo poboljšati njen kvalitet, a i Poslanik ih je volio. To je poznata medinska hurma koja je veća i tamna. Muhammed, a.s. je uzgajao ovu vrstu, a jedna od džennetskih voćki je adžvat.

Tople i suhe hurme jačaju ljubavni nagon i snagu, a posebno kada ih koristimo sa sjemenkama drugog voća. Suhe hurme ne smiju biti pokiseljene zajedno sa suhim groždem. Eventualni negativni efekti jedenja hurmi se neutrališu jedenjem badema i maka. Poslanik, a.s. je zabranio stavljanje svježih hurmi u bilo koju vrstu ekstrakata ili infuzija.