Pet stranih studenata povrijeđeno je na indijskom univerzitetu Gujarat ovog vikenda nakon što je hinduistička nacionalistička mafija napala grupu dok su klanjali teraviju u studentskom domu u svom kampusu.

Grupa od oko 15 studenata klanjala teraviju kada je naoružana masa ušla i tražila da napuste dom.

Studenti su rekli da u univerzitetskom kampusu u Ahmedabadu nema džamije, tako da nisu imali izbora nego da se mole u domu.

"Svađali su se oko tog pitanja, napadali ih i bacali kamenje", rekao je na konferenciji za novinare u GS Malik, policijski komesar grada Ahmedabada.

Rulja je takođe pljačkala studentske sobe i gađala ih kamenicama. Studenti su rekli da je u napadu učestvovalo čak 250 ljudi koji su im prijetili motkama i noževima.

Video snimci koji se dijele na internetu pokazuju kako mafija pretražuje sobe u studentskim domovima i uništava studentske motocikle parkirane ispred doma, uzvikujući hinduističke vjerske slogane poput "Jai Shri Ram" ("Zdravo Gospode Ram").

Indijsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će lokalne vlasti poduzeti "stroge mjere" protiv počinitelja i pet osoba je uhapšeno u vezi s napadima.

"Ne možemo preživjeti ovako", rekao je jedan afrički student.

"Došli smo u Indiju da učimo i sada smo napadnuti samo zato što smo muslimani."

Učenici su iz Afganistana, Uzbekistana, Šri Lanke, Bangladeša i nekoliko afričkih zemalja.

Indije se suočava sa povećanjem nasilja nad manjinama, posebno muslimanima od strane hinduističkih mafijaša otkako je Narendra Modi, hinduistički nacionalista, postao premijer Indije 2014. godine.

Prije izbora, Modi je bio premijer Gudžarata od 2001. do 2014. godine, a optužen je za podsticanje nasilja nad muslimanima.

Za vrijeme njegovog mandata dogodio se masakr 2002. godine u kojem je preko 1.000 ljudi, većinom muslimana.

Indija je zabilježila mnoge slučajeve antimuslimanske mržnje od početka 2024.

Hinduističke grupe koje nose zastave sa šafranom maltretirale su muslimane plešući ispred džamije u državi Telangana u južnom dijelu Indije i vandalizirale muslimanske radnje i zgrade u Delhiju.

U Biharu na sjeveroistoku Indije, učesnici skupa povodom inauguracije Ramskog hrama zapalili su muslimansko groblje.