Ruska agresija na Ukrajinu obilježena je i djelovanjem dronova. Uz niske troškove proizvodnje i održavanja, bespilotne letjelice su osnovni alati za izviđanje terena i prikupljanje podataka o neprijatelju. Bez sumnje najvažnije je da se korištenjem ovih bespilotnih vozila smanjuje rizik za vojno osoblje.

Iako postoji mnogo vrsta bespilotnih letjelica, posljednjih godina jedan je model dobio na važnosti. Zovu se dronovi samoubice ili kamikaze, precizno oružje koje može lebdjeti iznad određenog područja dok traži svoju metu. Takođe, otkako se pojavio koncept dronova samoubica, Izraelska avio- industrija (IAI) bila je na čelu razvoja ovog oružja. A njihov Harop jedan je od najsofisticiranijih dronova.

Harop bespilotnu letjelicu dizajnirala je i proizvela izraelska firma IAI, a glavna joj je funkcija letjeti između bojnih polja i napadati metu samouništenjem. Harop se može lansirati na dva načina: kopnenim ili pomorskim bacačem. Međutim, prema izraelskim izvorima, IAI radi na mogućnosti da se ovaj dron može lansirati iz borbenog aviona. Operativni domet drona je 1000 kilometara i može ostati u zraku do šest sati. Dron nije autonoman i njime upravlja operater, a “oči operatera” su kamere i elektro-optički senzori.

IAI Harop ima i manju verziju, za kraće udaljenosti, koja može ostati u zraku do tri sata i izvrstan je alat za urbanu borbu i taktičku potragu za neprijateljima koji se skrivaju i povremeno pojavljuju, Bojna glava male verzije drona je maksimalno četiri kilograma, a glavne verzije 23 kg .

Iako je njegova glavna funkcija uništavanje neprijateljske protivzračne odbrane (SEAD), upotreba ove vrste dronova postala je popularna tokom sukoba u Nagorno-Karabahu između Armenije i Azerbajdžana 2020. godine. Zahvaljujući njima, azerbajdžanska vojska je uspjela staviti armenske snage pod kontrolu, jer su one predstavljale stalnu prijetnju njenim vojnicima.

Prema procjenama u izvještaju Oryxa, nizozemske web stranice za analizu odbrambeno-obavještajnih podataka, Armenija je izgubila oko 185 borbenih tenkova T-72, 182 artiljerijska oruđa, 26 lansera projektila zemlja-zrak i više od desetak radara za napade dronovima. Iako se čini da se Harop nije pojavio u sukobu između Ukrajine i Rusije, samoubilački dron bi sigurno doprinio slabljenju snaga neprijateljske vojske da je lansiran.

Iz tog razloga, Harop je danas najnapredniji samoubilački dron na svijetu i igrat će temeljnu ulogu u budućim sukobima. Toliko da je prošle godine samo Maroko kupio nekoliko dronova Harop za 22 miliona dolara, nakon saveza koji je nastao zahvaljujući priznanju marokanskog suvereniteta nad Zapadnom Saharom od strane Sjedinjenih Država.