Treći val pandemije Covid-19 započeo je širom svijeta. Njemačka je to ovih dana i potvrdila. Rastu brojevi zaraženih gotovo eksponencijalnom dinamikom, unatoč relativno dobro provedenoj vakcinaciji, recimo u Srbiji. Novi sojevi (britanski, južnoafrički...) napadaju i one koji su preboljeli Covid. Nije pouzdano štite li cjepiva koja su na tržištu i koja su dobila potvrde nadležnih zdravstvenih tijela od tih novih sojeva. Vlada prilična konfuzija i među epidemiolozima oko ocjene tzv. efikasnosti cjepiva. Svaki smo dan bombardirani “ekspertskim mišljenjima” koja se uveliko razlikuju. Mediji koji sve to papagajski prenose itekako doprinose konfuziji, ali i sve većem strahu i panici. Svjedoci smo popuštanja živaca i napada na ljekare. Istovremeno, nadležni u bolnicama u kojima se liječe pacijenti oboljeli od virusa korona upozoravaju na sve veći broj umrlih, posebno među mlađom, radno sposobnom populacijom. Nema dovoljno kapaciteta, fali kisika. I da, ovo nije samo bosanski scenarij, kako zluradi vole spočitavati, stalno potcjenjujući zdravstvene radnike u ovoj zemlji, napadajući sve razine vlasti zbog nesnalaženja u krizi.

ZA ČIJI RAČUN, URSULA

Evropska komisija i njena predsjednica proizveli su debakl u nabavci i distribuciji vakcina za Covid-19. Projekt se pokazao smušenim i propalim. Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen bila je loša njemačka ministrica, a onda je, za nagradu od svoje šefice Angele Merkel, dobila na upravljanje cijelu EU. Vakcina nema dovoljno, iako je EU s različitim proizvođačima ugovorila isporuku preko 2,3 milijarde doza. Dosad je tek oko sedam posto, recimo, hrvaćanskog stanovništva procijepljeno. Ovim će tempom svi biti vakcinirani do 2030. Zbog toga je šest nezadovoljnih premijera zemalja članica poslalo upozoravajuće pismo Evropskoj komisiji. Među njima su oni koji su se drznuli sami nabavljati vakcine od “neodobrenih” kineskih i ruskih proizvođača. U svakom ugovornom odnosu ako strana koja se obavezala izvršiti radove iste ne obavi prema utvrđenoj kvaliteti i roku, naručitelj ima pravo nadoknade štete. No, tako, kako potvrđuju upućeni izvori, nije radila Ursula von der Leyen i njezina Komisija.

Proizvođači vakcina s kojima su potpisani ugovori mogu i smiju obavijestiti EU da ne mogu proizvesti koliko su obećali, a pritom su od svake zemlje dobili oslobođenje od svake odgovornosti za bilo šta. “AstraZeneca” je isporučila samo 11 miliona paketa, a ugovoreno je do kraja februara 90 miliona. Istovremeno veselo izvozi u Australiju. Ursula von der Leyen i njezina administracija nisu ugovorili nikakva sredstva osiguranja. EU je, dakle, za vakcine dala farmaceutskoj industriji ogroman novac unaprijed, finansirala im je proizvodnju, osigurala im ogroman posao. I za to je dobila... Ali ne može tražiti novac natrag pa naručiti vakcine od drugih proizvođača niti tužiti za naknadu štete. Ugovorno nije određena obaveza proizvođača da najprije u cijelosti podmire evropske potrebe, a tek onda mogu izvoziti drugdje. Kod Trumpa i Bidena u SAD ugovoreno je jasno – prvo Amerikancima, izvoz zabranjen. America, first – na djelu. U EU je malo drukčije. Za čiji račun?

Posebna je priča s ruskim i kineskim vakcinama, koje su, prema općem uvjerenju stručnjaka, sasvim zadovoljavajuće, ali su “politički” neprihvatljive. Mjesecima se ponavljalo da EU zbog svojih propisa ne može i ne smije ugovarati isporuke s Rusima i Kinezima. Opet, za čiji račun? Sve dok neke članice EU, Mađarska i Malta prve, nisu počele samostalno i nesmetano naručivati vakcine iz obiju zemalja i sada su najbolje procijepljene. U međuvremenu je Bruxelles, suočen s katastrofalnim posljedicama ugovora koje je sklopio, odjednom počeo smekšavati odnos prema dobavljačima iz politički nepoželjnih regija i zemalja. Nastala je panika i nesposobni eurokrati više ne znaju šta im je činiti, piše Sanja Modrić u hrvatskom Telegramu. Kako to izgleda u praksi, vidi se iz ponašanja Evropske agencije za lijekove (EMA), koja je saopćila u ponedjeljak da će u četvrtak održati “izvanredni sastanak” pošto je više zemalja obustavilo upotrebu “AstraZenecine” vakcine zbog bojazni u vezi sa zgrušavanjem krvi, napominjući da su prednosti i dalje veće od rizika. Sigurnosni odbor EMA-e pomnije je proučio informacije i sazvao vanrednu sjednicu u četvrtak kako bi izvukao zaključak iz prikupljenih informacija i predložio druge mjere koje bi mogle biti nužne. I dalje će pratiti staje, iako smatraju da je “Astra Zeneca” dobro i pouzdano cjepivo. Nekoliko zemalja, među kojima Francuska, Italija i Njemačka, obustavile su iz opreza upotrebu vakcina koje proizvode švedsko-britanski laboratorij “AstraZeneca” i Oxfordski univerzitet, nakon prijave “mogućih” popratnih pojava koje zasad nisu dokazane. EMA je prethodno rekla da istražuje “stanovit broj” slučajeva zgrušavanja krvi kod osoba koje su primile vakcinu, istaknuvši da se ono i dalje može upotrebljavati.

Zanimljiva je ta incidentnost koja je, što se tiče nuspojava, veća kod “Pfizera”, ali se baš dobro jeftinija Astra Zeneca stopira (30 slučajeva ozbiljnih smrtonosnih nuspojava na 5 miliona vakciniranih u EU). Nema li tu nekih drugih igara ispod stola, ne samo između očito aligatorski raspoloženih, pohlepnih proizvođača cjepiva koji jedni drugima “uvaljuju” preko utjecaja na pojedine zdravstvene vlasti već i samih država EU koje se malko “osvećuju” za “Brexit” preko izvoza i uvoza i pravila odobravanja? Dok istovremeno jača panika i nesnalaženje, posebno potkapacitirane Ursule von der Leyen i njezine Komisije. EU je pala na ispitu, kako smo i rekli na početku pandemije. Potpuni krah sistema.

NIJE SVA KRIVICA NA VLASTIMA U BiH

Istine radi, potrebno je reći da je kašnjenje vakcinacije u BiH odgovornost državne, ali i Vlade FBiH jer su se svi pouzdali u COVAX mehanizam i GAVI. WHO je na vrijeme upozoravao na mogućnost ovakvog scenarija. Trebalo je odmah, još ljetos, reagirati i osigurati druge dobavljače i zalihe direktnim pregovorima. Što se tiče Vlade KS, ona je konačno donijela odluke, nakon zasjedanja Skupštine, igrajući se mjerama i kalkulirajući s podrškom javnosti. Pokazala se kao nezrela i nespremna na suočavanje s izazovima vlasti, posebno u kriznim vremenima. Zanimljiva podrška Konakovića prijedlozima Kluba SDA u Skupštini KS možda govori o svijesti lidera NiP-a koliko je štete “Četvorci” nanijela nesposobna Fortina Vlada, a posebno i sam Forto, koji se potpuno pogubio i izjavama dolijevao ulje na vatru mogućeg raspirivanja panike. Definitivno je bilo jasno da je, posebno u Kantonu Sarajevo, treći val započeo još prije više sedmica, a da je Fortina “najbolja Vlada ikada” zakazala, unatoč odmjerenim upozorenjima iz KCUS-a koji nosi najteži teret borbe s Covidom, a koji su bili lišeni panike i pokušaja da se dopadnu javnosti.

Mjere djelimičnog vikend lockdowna tek trebaju pokazati efekte, ako ih je uopće bilo jer je dobar dio Sarajlija prvi lijep dan vikenda iskoristio za posjete mjestima izvan KS. Nadalje, velik broj radnika iz tzv. Istočnog Sarajeva dolazi u dnevnoj komutaciji u Sarajevo raditi, a konačno ostatak FBiH nije imao nikakav lockdown. Stoga je bilo kojoj vladi KS teško donositi efikasne mjere koje nisu potpuni lockdown, a to za sobom vuče ekonomske štete koje se trebaju pokriti iz kantonalnog budžeta koji tek djelimično može računati na federalni, a ni lockdown nije rješenje ako nije opći, vremenski striktno ograničen i koordiniran s mjerama mogućih odšteta poduzetnicima i firmama. Zatvaranje privrede znači i manje prihode u budžete koji neće dovijeka imati mogućnosti transfera pomoći. Zato je ovaj novi val s cca 50 posto novih sojeva (za koje još pouzdano ne znamo stvaraju li sva registrirana cjepiva na njih imunost) problematičan, posebno za manje razvijene zemlje. Haos u svijetu s cjepivima pokazuje koliko je međunarodna zajednica razjedinjena, koliko mehanizmi UN i ostalih udruženja nisu efikasni i kako je profit jedini motiv i isključivi kriterij vrijednosti. EU je platila razvoj farmaceutekim kompanijama, odobrila njihove pripravke, one ostvaruju ogromne profite na isporukama i prodaji cjepiva i još dodatno ucjenjuju. I nema države niti nadnacionalne organizacije koja tome može stati ukraj. Potpuna travestija.

Umjesto da bude zaštićen nizom institucija koje bira, građanin je jedina žrtva ovog dance macabrea nacionalnih i nadnacionalnih (EU) vlada s farmaceutskim spekulantima. Vijest da jedna Kanada kao uređena država ima ozbiljnih problema s vakcinacijom, o EU da ne govorimo, pokazuje da ipak nije sva krivica na vlastima BiH koje moraju slijedom ustavnih (ne)rješenja djelovati u uskim okvirima. Da je tomu tako, pokazuje i združeno HDZ-SNSD opstruiranje donošenja izmjena Zakona o nabavkama kako bi se ubrzala procedura nabavki alternativnih cjepiva kada je već COVAX, ali ne samo on, zakazao širom svijeta. Ali, tu su i naši lokalni farmaceuti koji nisu u stanju dati ponudu Vladi FBiH na vrijeme za interventne nabavke cjepiva. Nimalo društvene odgovornosti, jer nažalost nema društvenih sankcija. Jedna stara i ponosna država kakva je BiH spala je na donacije različitih cjepiva iz šireg i užeg komšiluka.

ISTURENI JADOVAN FORTO

Skupština Kantona Sarajevo na hitnoj sjednici sazvanoj povodom pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu usvojila je zaključke koje je predložila Vlada Kantona za borbu protiv pandemije Covid-19. Za ove zaključke bila su 23 zastupnika, dok je sedam bilo suzdržano. Prijedlozi Kluba SDA nisu dobili većinu, što je bilo za očekivati, unatoč čak i Konakovićevoj preporuci. Ipak, dobar dio tih prijedloga ugrađen je u prijedloge Vlade KS. Od skoro 30 zaključaka, ima onih za koje je van pameti da se ne provode. Šta zaključci znače u smislu provedbe ako se radi o pozivu Vlade u Sarajevu, koja predlaže Skupštini Kantona, a koja treba pozvati federalni nivo da djeluje? Kako će javnost, a posebno generacije koje dolaze, ocjenjivati političko stanje u kojem se posebnim sjednicama određeni kadrovi ili institucije moraju pozivati da rade svoj posao jer neki stvarno ne mogu zbog sistemskih blokada loših zakonskih rješenja. Iz zaključaka smo zaključili da u glavnom gradu države, nakon godinu dana borbe s virusom Covid-19 imamo problem nedostatka bolničkih kapaciteta. Zašto na vrijeme nisu osigurani dodatni kreveti? Ko je kriv što u sistemu nemamo dovoljno medicinskog kadra i zar građani moraju strahovati zbog mogućnosti da neće biti dovoljno zaliha medicinskog kisika?

Na sjednici Skupštine KS bilo je dobrih prijedloga, poziva i ponuda (SDA “Četvorci”) za podršku i saradnju za dobro građana, ali i politikantstva, okrivljavanja drugih, posebno onih “prije” (“Četvorka” prema SDA). Krizno vrijeme u kojem živimo i u kojem je prioritet spasiti što više života zahtijeva jedinstvo, barem konsenzus i zajednički stav o mjerama, prema cilju savladavanja pandemije. Osim adekvatnih poteza u pandemiji, građani očekuju liderstvo. Umjesto toga, kantonalni premijer Forto plasira usporedbe Sarajeva s Bergamom, diletantski aludirajući na najveće žarište pandemije iz marta prošle godine u Evropi. Edin Forto tom je komparacijom postigao samo jedan efekt – paniku. Doduše, premijer je dobio nekoliko naslova u regionalnim medijima koji su tu “medijski sočnu” usporedbu iskoristili za ilustraciju “nefunkcionirajuće države BiH”. I nije dosta od “Četvorke” isturenom jadovanu Edinu Forti, Pedru koji će visiti nakon kraha još jedne Facebook vlasti, princu suludog karnevala vladavine četiri inkompatibilne strančice u Sarajevu. Njegova Vlada, koja iz temelja mijenja sve, pa i percepciju zdravog razuma, mrtva-hladna kaže da vikend lockdowni nemaju efekta nakon što je provela jedan takav. Šta je vlast za te avanturiste? Facebook i Twitter komentari i naslikavanja, parolašenje o smjenama, promjenama i izmjenama, i to samo SDA “nacionalista”? Ili je vlast prije svega sposobnost liderstva u svim područjima, posebno u uvjetima krize, te stvarnog, na djelima potvrđenog autoriteta? Ergo, ako si biran i na funkciji si, nosi se s time, ne prebacuj odgovornost na druge nivoe vlasti.

DOŠLO JE VRIJEME TVRDOG BUĐENJA I RESETIRANJA

Sve se prebacuje na federalni nivo, koji pokušava dobiti ponude za nabavku vakcina od domaćih firmi. U produženom roku ti su nesposobnjakovići, te farmaceutske kuće, dostavile jednu jedinu ponudu. I šta sad? Vlada FBiH nabavila je respiratore u vrlo nepovoljnim okolnostima i zato su Novalić, Solak i kasnije pridodata Miličević suočeni s apsurdnom optužnicom. Ko smije donijeti odluku da se prihvati jedina ponuda koju je cjenovno nemoguće uspoređivati. Hoće li bajni “nezavisni” mediji ponovo izmisliti neku aferu, a dežurna i u progonu ratnih i drugih zločinaca neaktivna glavna državna tužibaba odmah ponovo optužiti premijera Novalića? Dok se nije ni počešala zbog potpunog nerada Vijeća ministara, posebno njegovog predsjedavajućeg i ministrice civilnih poslova, oboje iz njoj bliskih stranaka. Uzgred, respiratori su u upotrebi, ali je lov na vještice rezultirao, recimo, nevoljkošću šefa Zavoda za javno zdravstvo, nekog Pehara, da potpisuje bilo kakve ugovore. Ko je tu lud, a ko odgovoran? Mediji misle da nisu jer oni samo paze na interes javnosti, pa slobodno optužuju bez razmišljanja o posljedicama. Gordana Tadić svakako je zaštićena vitalnim nacionalnim interesima jednog “konstitutivnog” naroda.

Kao tačka na “i” ponašanja nesposobne, već pomenute Ursule von der Leyen i njezine katastrofalne Komisije dolazi odluka o uvođenju tzv. Covid pasoša, odnosno potvrda o vakcinaciji radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije, koja stupa na snagu 17. marta i važit će samo za vakcine čiju je djelotvornost ustanovila Evropska agencija za lijekove (EMA), a to su “Pfizer”/“BioNTech”, “AstraZeneca”, “Moderna” i “Johnson&Johnson”. Navedeno je i da pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da građani unutar EU putuju i na osnovu negativnih testova na COVID-19 ili ako pristanu na karantin. Ova informacija izazvala je oštre kritike bosanskih parlamentaraca koji odluku smatraju diskriminatornom i neprincipijelnom, te ističu da bi ona mogla smanjiti broj onih koji zagovaraju evropske integracije. Naime, u RS su dosad stigle određene doze vakcina “Sputnjik V”, dok je FBiH od Srbije dobila vakcine “AstraZeneca” dostatne za vakcinaciju i revakcinaciju 10.000 osoba, zdravstvenih radnika. Tu je i turska donacija 30.000 vakcina, najvjerovatnije kineskih proizvođača. SDA-ov Halid Genjac, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i drugi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije oba doma Parlamenta BiH, smatra da odnos EU prema BiH ponovo pokazuje neprincipijelnost imajući u vidu da smo osigurali sredstva preko COVAX mehanizma i da je najveća odgovornost što vakcine nismo dobili na vrijeme upravo na strani institucija EU. Prve vakcine preko COVAX mehanizma, nakon znatnog kašnjenja, Bosni i Hercegovini trebale bi biti dostavljene tek 23. marta, a radi se o 24.300 doza vakcina “Pfizer”. Šest dana kasnije treba stići 36.000 doza vakcina “AstraZeneca”, a 22. aprila dodatnih 76.000 doza također “AstraZeneca” vakcina. S Genjcem se slažu zastupnici drugih stranaka.

Globalno je došlo vrijeme naplate za dugogodišnju neodgovornost, forsiranje slobodnog tržišta, birokratsku osrednjost, a u BiH za opstrukcije, kršenja Ustava i zakona te logiku “lahko ćemo”. Odnosno, želimo li se sa što manjim štetama izvući iz pandemije, došlo je vrijeme tvrdog buđenja i resetiranja. U BiH to znači priznanje prvenstveno “zaštitnika vitalnih nacionalnih i entitetskih interesa” da smo svi u istom čamcu te da moramo zajednički, za zajedničko dobro djelovati. Što prije, to bolje.