Palestinski pokret otpora Hamas izdao je u nedjelju dokument na 16 stranica pod naslovom 'Naša priča... Operacija Al-Aksa oluja'. Dokument se bavi mnogim kritičnim pitanjima o kontekstu, vremenu i događajima od 7. oktobra.

Dokument (PDF) je Hamasov ured za medije objavio i na arapskom i na engleskom jeziku. Nudi rijedak uvid u razloge koji su naveli vođe palestinskog pokreta otpora da izvedu veliku operaciju otpora 7. oktobra.

Dokument počinje obraćanjem „Našem nepokolebljivom palestinskom narodu“, koji je izložen genocidnoj izraelskoj vojnoj kampanji, koja traje 108. dan.

“U svjetlu tekuće izraelske agresije na pojas Gaze i Zapadnu obalu, i dok naš narod nastavlja svoju bitku za nezavisnost, dostojanstvo i oslobađanje od najduže okupacije tokom koje su pokazali najbolje primjere hrabrosti i herojstvo u suprotstavljanju izraelskoj mašini za ubistva i agresiji”, navodi se u uvodu dokumenta, piše The Palestine Chronicle.

Ostale ciljne publike dopisa su “Arapske i islamske nacije” i “slobodni narodi širom svijeta i oni koji se zalažu za slobodu, pravdu i ljudsko dostojanstvo”.

Zašto operacija Al-Aksa poplava?

Prvi dio je u potpunosti posvećen razlozima operacije Al-Aqsa Flood.

Hamas kontekstualizira događaje opisujući brutalni proces kolonizacije koji je pokrenuo cionistički pokret, a čak i prije toga, britanske kolonijalne vlasti.

"Tokom ovih dugih decenija, palestinski narod je trpio sve oblike ugnjetavanja, nepravde, uzurpacije svojih osnovnih prava i politike aparthejda", navodi se u dokumentu.

Dokument također navodi zvanične brojke vezane za period između 2000. i 2023. godine, otkrivajući šokantne brojeve ubijenih i povrijeđenih Palestinaca.

Hamas također krivi takozvani 'proces mirnog rješavanja' i tvrdoglavost američke administracije i njenih zapadnih saveznika koji su "uvijek tretirali Izrael kao državu iznad zakona; oni mu pružaju potrebno pokriće za održavanje produženja okupacije i razbijanje palestinskog naroda, a također dozvoljavaju 'Izraelu' da iskoristi takvu situaciju za eksproprijaciju sve više palestinske zemlje i judeizaciju njihovih svetih mjesta.”

“Nakon 75 godina nemilosrdne okupacije i patnje, i nakon neuspjeha svih inicijativa za oslobođenje i povratak našem narodu, kao i nakon katastrofalnih rezultata takozvanog mirovnog procesa, šta je svijet očekivao od palestinskog naroda?", postavlja se pitanje u dokumentu.

Događaji

Drugi dio, pod nazivom 'Događaji operacije Al-Aksa poplava', opisuje događaje tog dana i razotkriva neke od izraelskih laži.

“Izbjegavanje povrede civila, posebno djece, žena i starijih ljudi je vjersko i moralno opredjeljenje svih boraca Al-Kasam brigade. Ponavljamo da je palestinski otpor bio u potpunosti disciplinovan i posvećen islamskim vrijednostima tokom operacije i da su palestinski borci gađali samo okupacione vojnike i one koji su nosili oružje protiv našeg naroda.”

“Ako je bilo kakvog slučaja gađanja civila; dogodilo se slučajno i u toku obračuna sa okupacionim snagama”, ističe se u dokumentu.

Međunarodna istraga

U trećem dijelu, Hamas je ponovio da “Kada je Palestina zatražila istragu o izraelskim ratnim zločinima počinjenim na njenim teritorijama, bila je suočena s izraelskom nepopustljivošću i odbacivanjem, te prijetnjama da će kazniti Palestince zbog zahtjeva ICC-u”.

“Pozivamo ove zemlje, posebno američku administraciju, Njemačku, Kanadu i Veliku Britaniju, ako im je suđeno da pravda pobijedi kako tvrde, trebaju najaviti svoju podršku toku istrage o svim zločinima počinjenim u okupiranoj Palestini i da pruži punu podršku međunarodnim sudovima da efikasno rade svoj posao.”

Ko je Hamas?

U četvrtom dijelu, pod naslovom 'Ko je Hamas', grupa sebe opisuje kao "nacionalnooslobodilački pokret koji ima jasne ciljeve i misiju" i "dobiva svoj legitimitet da se odupre okupaciji od palestinskog prava na samoodbranu i oslobođenje". -odlučnost.”

“Naš nepokolebljivi palestinski narod i njegov otpor vode herojsku bitku za odbranu svoje zemlje i nacionalnih prava od najduže i brutalističke kolonijalne okupacije. Palestinski narod se suočava s izraelskom agresijom bez presedana koja je počinila gnusne masakre nad palestinskim civilima.”

Šta je potrebno?

U petom dijelu, pod naslovom 'Što je potrebno', Hamas poziva na "trenutno zaustavljanje izraelske agresije na Gazu, zločina i etničkog čišćenja počinjenog nad cjelokupnim stanovništvom Gaze".

Štaviše, poziva se “da se izraelska okupacija smatra zakonski odgovornom za ono što je izazvala ljudske patnje palestinskom narodu i da je optuži za zločine protiv civila, infrastrukture, bolnica, obrazovnih objekata, džamija i crkava”.

“Pozivamo slobodne narode širom svijeta, posebno one nacije koje su kolonizirane i shvaćaju patnju palestinskog naroda, da zauzmu ozbiljne i učinkovitije protiv politike dvostrukih standarda koju su usvojile sile\zemlje koje podržavaju izraelsku okupaciju. Pozivamo ove nacije da pokrenu globalni pokret solidarnosti s palestinskim narodom i da naglase vrijednosti pravde i jednakosti i prava naroda da žive u slobodi i dostojanstvu.”