Deset izraelskih vojnika, uključujući pukovnika koji je komandovao elitnom pješadijskom jedinicom, ubijeno je u utorak u zasjedi u sjevernoj Gazi, objavila je izraelska vojska u srijedu 13. decembra.

Itzhak Ben Basat (44) šef komande “Golanske brigade”, ubijen je u utorak u zasjedi palestinskih boraca u naselju Shejaiya u Gazi, uporištu palestinskih oružanih grupa.

Ben Basat najviši je izraelski oficir koji je ubijen u Gazi od početka kopnene invazije krajem oktobra.

Izraelska vojska potvrdila je smrt ukupno deset vojnika u sjevernoj Gazi, uključujući komandanta puka, dva komandira čete, komandira voda i komandira čete.

Izraelski vojnici poginuli su u pokušaju da pronađu četiri vojnika vojnika s kojima su bili izgubili kontakt. Postojala je bojazan da su zarobljeni i da su odvedeni kao taoci. Ben Basat i drugi komandanti požurili su na mjesto događaja kako bi nadgledali operaciju spašavanja.

Ovaj gubitak doživljen je kao veliki udarac kopnenoj invaziji izraelske vojske na Gazu. Prema izraelskim izvorima, od pokretanja kopnene ofanzive krajem oktobra, ubijeno je 115 izraelskih vojnika, a više od 300 vojnika ubijeno je u napadu koji je predvodio Hamas 7. oktobra.

Smrt vojnika u zasjedi izazvala je brojne reakcija visokih izraelskih političara.

Ministar izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz nazvao je borbe u Gazi “drugim ratom za nezavisnost”.

“Svako ko padne je ožiljak na cijeloj državi Izrael, a svaki takav ožiljak je podsjetnik na herojstvo naših ratnika i na potrebu da kao društvo budemo dostojni njihove žrtve”, napisao je Gantz na X-u.

Hamas je rekao da je ta epizoda pokazala da izraelske snage nikada neće pokoriti Gazu.

“Što dulje ostanete tamo, veći će biti račun vaših smrti i gubitaka, a izaći ćete iz toga noseći rep razočaranja i gubitka, ako Bog da”, piše u saopćenju Hamasa.

Vijest o smrti vojnika dolazi nakon što je objavljeno da savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan planira doputovati u Izrael u četvrtak i petak kako bi se sastao s premijerom Benjaminom Netanyahuom, njegovim ratnim kabinetom i izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom.

Najava dolazi dan nakon što je američki predsjednik Joe Biden u utorak rekao donatorima na skupu prikupljanja sredstava za izbornu kampanju da Izrael počinje gubiti globalnu podršku zbog svog “neselektivnog bombardiranja” Gaze, što je njegova najjača kritika izraelskog vodstva do sada.

Odgovarajući na Bidenove komentare, izraelski ministar komunikacija i član Netanyahuove stranke Likud Shlomo Karhi napisao je u utorak na X-u: “Ovdje neće biti palestinske države. Nikada nećemo dozvoliti da se uspostavi druga država između Jordana [rijeke] i mora.”

“Nikada se nećemo vratiti u Oslo.”

Palestinsko ministarstvo zdravlja objavilo je u srijedu da je broj poginulih u Gazi od početka rata 7. oktobra sada dostigao 18.608 i da ih je najmanje 50.594 ranjeno. Većina poginulih su žene i djeca.