Uspostavljanje suverene i slobodne palestinske države ključni je cilj, rekao je turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan u Briselu, prenosi Anadolu.

Govoreći nakon niza sastanaka s fokusom na Palestinu, Fidan je istakao važnost skupova, koje zajedno organizuju zemlje članice Evropske unije (EU) i Palestinska kontakt grupa, kako bi se podigla svijet o palestinskom pitanju.

Napomenuo je da je izlaganje palestinskog premijera Mohammada Mustafe jasno ilustrovalo finansijsku, administrativnu i druge krize u Palestini, koje su pogoršane tekućom izraelskom okupacijom.

Fidan je ukazao na sve veću podršku međunarodne zajednice palestinskom pitanju, što je bilo vidljivo na sastancima.

Naglasio je da, iako se cijeni međunarodna podrška Palestini, ključni cilj je uspostavljanje suverene i slobodne palestinske države, omogućavajući joj da se osamostali ekonomski i politički.

"Ostavljanje Palestine da ovisi o pomoći, bez da joj se da potpuni suverenitet i ekonomska kontrola, ne koristi palestinskom pitanju, palestinskom narodu ili regionu", rekao je Fidan.

Napominjući da su razgovarali o strateškim praktičnim koracima za državnost Palestine, Fidan je podvukao nedavno priznanje Palestine od tri evropske zemlje — Španije, Norveške i Irske — kao značajnu prekretnicu.

Pozvao je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija da prizna Palestinu, u skladu s međunarodnim pravom i moralnom savješću.

"Nepriznavanje države koju je podržalo 150 zemalja bi produbilo trenutnu krizu unutar međunarodnog sistema, što bi potencijalno dovelo do njegovog kolapsa", upozorio je Fidan.

Šef turske diplomatije je rekao da Palestina ne može iskoristiti svoju ekonomsku i političku slobodu zbog izraelske okupacije.

"Moramo tretirati i štititi Palestinu kao punopravnu državu, bilo simbolično ili praktično", istakao je Fidan.

Također, kritikovao je pokušaje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da izbriše granice iz 1967. godine i promoviše narativ ekskluzivne izraelske kontrole.

"Svijet je počeo da odbacuje ovu iluziju i propagandu, posebno nakon 7. oktobra", naveo je Fidan.

Turski ministar vanjskih poslova je najavio planove za posjetu Španiji s Palestinskom kontakt grupom, s ciljem prenošenja značajne poruke o palestinskoj državnosti.

Fidan je potvrdio nepokolebljivu opredijeljenost Turkiye da podrži put Palestine ka državnosti i bliskoistočnom miru.