Policija je objavila da je u frontalnom sudaru dva voza u Grčkoj u utorak navečer poginulo najmanje 57 ljudi, dok se najmanje 56 ljudi smatra nestalima.

˝Poginulo je 57 ljudi˝, rekao je u četvrtak navečer glasnogovornik policije Constantin Dimoglidou i dodao da je ˝moguće da su neki bili u vozu, a da ih porodica nije proglasila nestalima˝.

Stručnjaci i mediji su nakon nesreće kritizirali "nedostatak elektronskih sisitema" i nedostatak osoblja dok je šef stanice, osumnjičen za nesreću, priznao na sudu da je pogriješio.

Mediji, pa tako i javna televizija ERT, isticali su njegov nedostatak iskustva jer je, po njihovim informacijama, imenovan na tu dužnost prije samo 40 dana, a ranije je radio u ministarstvu prosvjete. Prije stupanja na novo radno mjesto završio je tromjesečni kurs.

Sama vlada je u četvrtak priznala da je željeznički sektor "hronično bolestan".

Vlada je priznala "kašnjenje" u modernizaciji željeznice u Grčkoj, gdje građani radije putuju autobusom, automobilom i brodom.

Sindikat željezničara je više puta kritizirao zastarjelost sigurnosne infrastrukture.

˝Kada se nesreća dogodi odgovorni će liti krokodilske suze˝, upozorili su iz sindikata, kritizirajući ˝velik nedostatak osoblja˝, a ujedno su upozorili na ˝nedostatak mjera zaštite na radnom mjestu što se tiče sigurnosti rada i saobraćaja vozova˝.

˝Do 2010. provodila se modernizacija signalizacije željezničke mreže, ali su se tokom finansijske krize sigurnosni sistemi počeli urušavati", rekao je Panatiotis Terezakis, savjetnik grčke uprave za željeznicu.