Društvo | 30.08.2023.

Sadrži 1.144 stranice

Grandiozna promocija ˝Bosanskog pravopisa˝ u Živinicama

Događaj je okupio brojne goste među kojima su bili profesori, književnici, jezički stručnjaci i ljubitelji bosanskog jezika.

KANAL 21

U Bosanskom kulturnom centru Živinice sinoć je održana promocija ˝Bosanskog pravopisa˝ autora Refika Bulića. Promocija je simbolično održana povodom 834. godišnjice Povelje Kulina bana, Dana bosanske pismenosti i početka Mjeseca bosanske pismenosti.

Događaj je okupio brojne goste među kojima su bili profesori, književnici, jezički stručnjaci i ljubitelji bosanskog jezika.

Profesor Bulić je predstavio svoje djelo i naglasio da je ˝Bosanski pravopis˝ rezultat dugogodišnjeg istraživanja i rada na standardizaciji pravopisa bosanskog jezika. Knjiga nudi preporuke za pravilno pisanje i izgovor riječi na bosanskom jeziku, uz obilje primjera i objašnjenja.

Tokom promocije, profesori Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Ismail Palić, doc. dr. Azra Hodžić-Čavkić i prof. dr. Halid Bulić održali su inspirativne govore o značaju jezičke kulture i ulozi ˝Bosanskog pravopisa˝ u očuvanju jezičke baštine.

Pokrovitelj promocije bio je gradonačelnik dr. Began Muhić, koji je izrazio podršku ovom značajnom projektu.

˝Izrada Bosanskog pravopisa bila je ogroman posao u koji sam se ja upustio sa željom da pokažem kako to treba napraviti. Nekad sam imao želju napisati mali pravopis od pedesetak stranica i gotovo sam ga bio napisao, ali sam vremenom shvatio da bi to bio uzaludan posao jer mi se stalno dešava da me ljudi pitaju za neki jezički savjet čije rješenje već postoji u pravopisu, a pitanje je koliko bi dodatnih pitanja iziskivao mali pravopis. Bosanski pravopis ima 1.144 stranice i oko 50.000 akcentiranih rječničkih odrednica. Pravopisne preporuke raspoređene su u 1.242 tačke, koje su međusobno uvezane po srodnosti onoga što objašnjavaju i svaki primjer koji se javlja u Pravopisnim preporukama nalazi se i u Pravopisnom rječniku s naznakom tačke u kojoj se navodi. Pravopis je štampan sitnijim slovima s jednostrukim proredom. To je urađeno zbog toga što knjiga većeg obima ne bi bila praktična za korisnike. Koliki je to tekst, može pokazati jedan podatak kojeg sam se i sam uplašio. Kad sam završio pisanje i kad je tekst rječnika bio u jednom stupcu, prebacio sam tekst u font Times New Roman, veličina slova 12 s jednostrukim proredom. Na takav se način pišu doktorati. Dobio sam preko 2.000 stranica, a to je kao deset doktorata prosječne veličine. Tad sam shvatio šta sam napisao za pet godina rada, vrlo iscrpljujućeg u posljednje tri i po godine. Ako bih vam rekao da sam jedan dan radio neprekidno devetnaest sati, možda mi ne biste povjerovali. Rad od trinaest sati dnevno bio mi je uobičajena pojava. Čak sam izmislio i kletvu: Dabogda pisao pravopis, ali je još nikome nisam uputio, ne bih ni dušmanima. O mojoj muci može svjedočiti samo moja supruga, koja mi je bila velika podrška u ovome˝, izjavio je uz ostalo autor Bulić u opširnom intervjuu za Stav, kojeg smo objavili prošlog mjeseca.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Arkan fasovao na Ključu, pa pobjegao iz Sanskog Mosta

Hoće li Suljagić reagirati na izraelsko negiranje genocida u Srebrenici

U izraelskim napadima na izbjeglički kamp ubijeno osam Palestinaca, među njima i beba

Velike kompanije otimaju se za TikTok