Raspodjelom prihoda, za jedan posto veći je priliv sredstava u budžet Republike srpska. Ovu odluku usvojio je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci 4. septembra.

Privremeni koeficijenti su za RS 34,44, za FBiH 62,01, te za Brčko Distrikt 3,55 posto. Polugodišnje poravnanje ide u prilog Republici srpskoj.

Prije početka redovne sjednice održana je konstitutivna sjednica Upravnog odbora UIO, na kojoj je za predsjednika Upravnog odbora izabran Srđan Amidžić (SNSD), nedavno izabrani ministar finansija i trezora u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

On je potvrdio da je na današnjoj sjednici usvojena odluka o prvom privremenom poravnanju, prema kojoj će priliv u budžet Rs-a biti veći za 14,5 miliona maraka, prenosi RTRS.

Također je kazao kako nije dobro što je na računu još neraspodijeljeno 220 miliona KM od putarina, naglašavajući da bi ova sredstva trebalo staviti u funkciju, a da se “krajnji koeficijenti raspodjele definiraju putem metodologije”.

“Trojka je današnjim potezom povećanja koeficijenta Rs-u (koji je došao na osnovu lažnih podataka o krajnjoj potrošnji kojima se to pravda, čime se treba pozabaviti i tužilastvo) podigla prihode Rs-a za stotine miliona u narednim godinama”, komentirao je na Twitteru ovu skandaloznu odluku Upravnog odbora Albin Zuhrić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine.

Zuhrić smatra da je “trojka” ovim postala “finansijer Dodikovog režima” a od građana napravila saučesnike u tom poslu, “budući da neće imati drugog izbora nego da plaćaju Milorada iz svojih džepova.”

“U trenutku dok se Dodikov režim davi u dugovima, a ne proizvodi ni djelić onoga sto proizvodi Federacija, građani Federacije će plaćati iz svojih džepova helikoptere i avione, zapošljavanje SNSD-ovih kadrova, i plate i privilegije ljudi koji rade ne uništenju države”, uvjeren je Zuhrić.