Bespuća internetske zbiljnosti | 12.08.2023.

Kritike na društvenim mrežama

“Gradačac nije u BiH”: Žestoke reakcije na crveni tepih i vatromet u Sarajevu

S druge strane, ne treba zaboraviti da su vlasti u BiH, čiju okosnicu čine stranke “Trojke” skupa s HDZ-om i SNSD-om, prije svega nekoliko mjeseci odlučile na vanrednoj sjednici Vijeća ministara BiH proglasiti dan žalosti zbog masovnog ubistva u Beogradu. Da stvar bude još gora, dan žalosti zbog pokolja Koste Kecmanovića proglašen je 5. maja, što je zapravo dan sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva.

R. I.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona oglasilo se zvaničnom informacijom u vezi sa stravičnim zločinom koji se jučer desio u Gradačcu. Kako je kazao glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović, tri osobe su usmrćene, a tri ranjene iz vatrenog oružja. Nakon što su osumnjičenog Nermina Sulejmanovića iz Gradačca policijske snage locirale na širem području Gradačca, on je počinio samoubistvo. Ovaj 35-godišnjak je iz pištolja usmrtio svoju bivšu suprugu i dva muškarca, tj. oca i sina. Ranio je jednog policajca te još jednog muškarca i ženu na različitim lokacijama u Gradačcu.

Dok Gradačac i ostatak Bosne i Hercegovine tuguju zbog horora koji se odigrao u Gradačcu, Sarajevo kao da je izolirano, kao da ne pripada ovoj državi i ovome društvu. Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu sinoć je počeo 29. Sarajevo Film Festival, najveća regionalna filmska smotra koja u naš glavni grad dovede nebrojene poštovaoce sedme umjetnosti te filmske autore iz zemalja regije i svijeta. SFF je svakako jedan od naših velikih ambasadora u svijetu, ali je nemoguće ne postaviti pitanje da li je trebao biti otvoren na drugačiji način.

Ovu filmsku smotru bilo je nemoguće prolongirati i to je potpuno jasno, ali je sigurno moglo doći do modificiranja same ceremonije otvaranja. Dok Gradačac tuguje, u kojem će, prema najavi gradonačenika Edisa Dervišagića, biti i trodnevna žalost, Sarajevo pravi gala fešte uz crveni tepih i vatromet, što je osudila javnost na društvenim mrežama. Osim na samoj ceremoniji otvaranja, i poznate face iz svijeta politike u našoj državi bezbrižno su se šetale ulicama Sarajeva i “pucala” selfieje hvaleći se “evropskim licem Sarajeva”.

Jedan od svijetlih primjera kako se ponašati u slučajevima tragedija poput one koja se jučer desila u Gradačcu jeste ophođenje gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić prema cjelokupnoj situaciji. Naime, odajući počast žrtvama i skrećući pažnju na sve učestaliji femicid, odbila je doći na otvaranje SFF-a i prošetati crvenim tepihom.

“Kao gradonačelnica Sarajeva, prijestolnice Bosne i Hercegovine, imam obavezu da mislim na ljude iz cijele države, a danas smo svi posebno potreseni i ožalošćeni monstruoznim ubistvima u Gradačcu. Stoga, noćas neću biti dio ceremonije otvaranja SFF-a. Zbog tuge koju osjećam u srcu, ne mogu da se radujem”, poruka je Benjamine Karić na društvenim mrežama.

S druge strane, ne treba zaboraviti da su vlasti u BiH, čiju okosnicu čine stranke “Trojke” skupa s HDZ-om i SNSD-om, prije svega nekoliko mjeseci odlučile na vanrednoj sjednici Vijeća ministara BiH proglasiti dan žalosti zbog masovnog ubistva u Beogradu. Da stvar bude još gora, dan žalosti zbog pokolja Koste Kecmanovića proglašen je 5. maja, što je zapravo dan sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva. Kako je to primijetio Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH, “nekima je očito Beograd bliži od Gradačca”.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Halilagić: Ne postoji razlog za zabrinutost, a mi smo svakako spremni

Još jedna pekara Manja zatvorena u Sarajevu

Konakovićevi kadrovi iz Ministarstva vanjskih poslova poručili Europolu: Neka p...e spolovila!

POPULIZAM ILI STVARNA OPASNOST: Drugog i trećeg maja moglo bi doći do nemira u BiH