Turske snage danas su neutralizirale troje terorista PKK u sklopu operacija "Eren-11", pokrenutih unutar Turske 11. januara s ciljem iskorjenjivanja terorizma, javlja Anadolu Agency (AA).

"U akciji vojske, specijalnih jedinica i drugih pripadnika snaga sigurnosti danas je neutralizirano troje terorista. U sukobu je jedan pripadnik snaga sigurnosti položio život kao šehid, dok su dvojica ranjena", navedeno je u saopćenju iz Ministarstva unutrašnjih poslova Turske. 

Operacija "Eren", nazvana po Erenu Bulbulu, 15-godišnjaku kojeg je teroristička organizacija PKK-a ubila 11. augusta 2017. godine, započela je u januaru s ciljem potpune eliminacije terorizma u zemlji.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i SAD-u. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Planinske regije Kandil, Gara, Metina, Avasin-Basyan, Hakurk, Zap i Haftanin nalaze se na sjeveru Iraka i predstavljaju glavno gnijezdo terorističke organizacije PKK-a.

Intervencije u Jarabulusu i Manbiju

Također, jučer je u terorističkom napadu, tačnije u eksploziji automobila-bombe u gradu Jarabulus na sjeveru Sirije ranjeno dvoje civila. Bomba postavljena na vozilo eksplodirala je u samom centru grada koji je očišćen od terorista tokom operacije "Štit Eufrata". Ranjeni civili su prebačeni u obližnju bolnicu, a lokalne snage sigurnosti koje provode istragu na mjestu događaja vjeruju da je napad izvela teroristička organizacija PKK.

Isto tako, protesti koji su u ponedjeljak počeli u centru Manbija, u Siriji, zbog prisilne mobilizacije koju teroristi PKK vrše nad lokalnim stanovništvom, jučer su se proširili i na periferiju distrikta uprkos zabrani kretanja koju su uveli pripadnici ove terorističke organizacije. Demonstranti zahtijevaju okončanje prakse pritvaranja, odustajanje od prisilne mobilizacije i kažnjavanje terorista koji su otvorili vatru na demonstrante. Valja istaći i to da je najmanje osam civila poginulo, a 27 je ranjeno od ponedjeljka u vatri koju su teroristi PKK otvorili na demonstrante u Manbiju.

Naime, teroristi PKK prisilno mobiliziraju i u svoje redove odvode svu mušku i žensku omladinu u Manbiju koja je rođena u periodu od 1990. do 2003. godine. Sličnu praksu teroristi PKK provode i u drugim sjeveroistočnim gradovima Sirije i na taj način žele i civile umiješati u terorističke aktivnosti u gradovima koji su pod njihovom okupacijom.

Od početka godine neutralizirano 1.162 terorista

Prvog dana juna su turske snage neutralizirale najmanje osam terorista PKK-a tokom antiterorističke akcije "Kandža-Grom" u regionu Avasin, a dan ranije su bespilotne letjelice u regionu Zap, na sjeveru Iraka, neutralizirale trojicu terorista PKK-a te još petoricu u regiji Gara.

U međuvremenu je s novim informacijama izašlo i Ministarstvo odbrane Turske koje navodi da je od početka godine neutralizirano 1.162 terorista.

"Od 1. januara u zemlji i preko granice izvedena je ukupno 181 operacija, do sada je neutralizirano ukupno 1.162 terorista, od čega 225 u maju", kazala je Pinar Kara, službenica Ministarstva odbrane Turske.

U petak i subotu neutralizirana su dodatna četiri PKK-ovca. Naime, u Sanliurfi i Mardinu krajem prošle sedmice uhvaćene su četiri osobe koje su ilegalno pokušale s područja Sirije preći u Tursku, za dvije osobe među njima potvrđeno da su pripadnici terorističke organizacije PKK, a u subotu još dvoje terorista PKK za koje je ustanovljeno da su pripremali napad na zonu operacije "Štit Eufrata".

Protest porodica koje ispred sjedišta Narodne demokratske partije (HDP) u Diyarbakiru traže povratak djece koja su vrbovana i odvedena u terorističke kampove PKK-a, u četvrtak se proširio i na gradove Sirnak, Hakkari, Van i Mus, a do danas je ukupno 25 porodica dočekalo povratak njihove djece. U informaciji iz Ministarstva odbrane Turske navedeno je kako su turske snage istog dana neutralizirale deset terorista tokom antiterorističke akcije "Kandža-Munja" te još jednog teroristu u operaciji "Kandža-Grom".