Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu objavio je da će 7. jula 2023. godine na ovom fakultetu biti održano javno predavanje i razgovor s istaknutom bugarskom i američkom profesoricom, historičarkom Marijom Todorovom.

S Todorovom, profesoricom historije na Univerzitetu Illinois, razgovarat će se i o tome “Da li je Balkan još uvijek Drugost u Evropi?” (“Is the Balkans still the Other in Europe?”).

Profesorica Todorova poznata je po svom obimnom istraživanju Balkana. Autorica je brojnih provokativnih knjiga među kojima je vjerovatno najpoznatija Imaginarni Balkan, u kojoj, inspirirana orijentalizmom na način kako ga je definirao Edward Said, razvija koncept balkanizma. Centralna ideja ove knjige je da postoji diskurs, koji Todorova naziva balkanizmom, koji stvara stereotip o Balkanu, “a politika je značajno i organski isprepletena s tim diskursom”. “Kada se suoče s ovom idejom, ljudi se mogu osjećati pomalo nelagodno, posebno na političkoj sceni”m rekla je jendom prilikom Todorova.

Njeni radovi prevedeni su na petnaest jezika, a vodila je brojne međunarodne istraživačke projekte, što je rezultiralo s nekoliko uredničkih i ko-uredničkih izdanja. Dobitnica je nagrada prestižnih institucija kao što su Guggenheim Foundation i National Humanities Center. Doprinosi prof. Todorove slavističkim, istočnoevropskim i evroazijskim studijama prepoznati su 2022. godine kada je izabrana za članicu Američke akademije nauka i umjetnosti.

Na Twitter objavi dekan Fakulteta političkih nauka prof. dr. Sead Turčalo napisao je između ostalog da ovo “zanimljivo predavanje i razgovor sa jednom od vodećih autorica u oblasti balkanskih studija i evropske historije ne smijete propustiti!”

“Stoga”, napisao je dekan Turčalo, “ubilježite u svojim kalendarima petak, 7. juli, u 16,00 sati i pridružite nam u ovom intelektualno stimulativnom popodnevnom razgovoru.”

Marija Todorova stiže u Sarajevo kao gošća ovogodišnjeg Bookstana.