Misija NASA-e OSIRIS-REx, koja je poslana sa Zemlje u svemir 2016. godine, uspješno se vratila na Zemlju prikupivši materijal s dvije milijarde kilometara udaljenog asteroida Bennu. Sir Brian May rekao je da je neizmjerno ponosan što je bio dio tima koji je uspješno prikupio NASA-ine prve uzorke asteroida iz dubokog svemira. Gitarista grupe Queen i astrofizičar pomogao je misiji tako što je učestvovao u identificiranju gdje bi svemirska letjelica OSIRIS-REx mogla uzeti uzorak s asteroida.

U poruci podrške prikazanoj na NASA TV-u, May je rekao: “Pozdrav ljudima iz NASA-e, svima koji vole svemir, ljubiteljima asteroida... Ovo je Brian May iz Queena koji je neizmjerno ponosan što je član tima OSIRIS-REx. Danas ne mogu biti s vama, volio bih da mogu, vježbam za turneju grupe Queen, ali srcem sam s vama dok je ovaj dragocjeni uzorak pronađen. Sretan dan povratka uzorka i čestitke svima koji su nevjerovatno marljivo radili na ovoj misiji.”

Roker je posebno pohvalio svog, kako je rekao, dragog prijatelja Dantea Laurettu s kojim je izradio knjigu “Bennu 3-D: Anatomy of an Asteroid”, koja predstavlja 3D atlas asteroida.

Inače, ovo je prva misija NASA-e koja je za cilj imala prikupljanje uzorka s asteroida i prva misija bilo koje svjetske svemirske agencije od 2020. godine.

Četvrtina uzorka bit će dana grupi od više od 200 ljudi iz 38 globalno raspoređenih institucija, uključujući tim naučnika s Univerziteta u Manchesteru i Prirodoslovnog muzeja.

Asteroid Bennu je 4,5 milijardi godina star ostatak našeg ranog Sunčevog sistema i istraživači vjeruju da može pomoći u rasvjetljavanju načina na koji su se planeti formirali i razvijali. Stručnjaci kažu da asteroid blizak Zemlji bogat ugljikom služi kao vremenska kapsula iz najranije historije Sunčevog sistema.