Na ovaj dan irski književnik i dramski pisac George Bernard Shaw dobio je Nobelovu nagradu za književnost, ali je odbio primiti novac od nagrade, koja je iznosila 116.960 kruna (što bi danas bilo vrijedno otprilike pola miliona američkih dolara). Shaw je želio odbiti Nobelovu nagradu uopće, u skladu sa svojim načelom da ne prima javno priznanje, ali ga je njegova supruga uvjerila da primi nagradu. Uvjerila ga je argumentom da će to biti priznanje za njegovu domovinu Irsku. Ali odbio je primiti novčanu nagradu. Tražio je da se koristi za prevod švedskih knjiga na engleski jezik. Zanimljivo je da je George Bernard Shaw jedina osoba koja je primila i Nobelovu nagradu i Oscar (za saradnju na filmu "Pigmalion", koji je bio temeljen na njegovoj drami).

Odbijajući novčanu nagradu izjavio je: "Mogu oprostiti Alfredu Nobelu što je izmislio dinamit, ali samo zločinac u ljudskom obliku mogao je izmisliti Nobelovu nagradu."

George Bernard Shaw bio je irski dramatičar, kritičar, polemičar i politički aktivist koji je imao značajan utjecaj na zapadno kazalište, kulturu i politiku na prelazu iz 19. u 20. stoljeće. Rođen u Dublinu, Shaw se preselio u London 1876. godine, gdje je živio veći dio svog života. Napisao je više od šezdeset drama, a najpoznatija mu je "Pigmalion" (1912), koja je poslužila kao inspiracija za mjuzikl "My Fair Lady".

Njegova djela često su se bavila društvenim problemima, s posebnim naglaskom na nepravdama klasnog sistema. Bio je strastveni socijalista, što je često određivalo njegovo pisanje. Također je bio suosnivač Londonske škole ekonomije i bio uključen u Društvo Fabien, socijalističku organizaciju koja se zalagala za transformaciju društva nenasilnim sredstvima.

Njegove drame poznate su po duhovitosti, korištenju savremenog jezika, kritikama društva i njegovih moralnih vrijednosti, te istraživanju likova i klase. Osim "Pigmaliona", neka od njegovih značajnih djela uključuju "Čovjek i nadčovjek" (1903), "Major Barbara" (1905) i "Sveta Joan" (1923). Također je bio plodan esejist i govornik.

Shaw je nagrađen Nobelovom nagradom za književnost 1925. godine "za svoj rad obilježen idealizmom i humanizmom, često obogaćenom poticajnom satirom koja često nosi jedinstvenu poetsku ljepotu." On je jedina osoba koja je osvojila i Nobelovu nagradu za književnost i Oscar, koji je osvojio za filmsku verziju "Pigmaliona".