Nakon posjete visoke delegacije NATO-a Bosni i Hercegovini, pada mi na pamet predizborna izjava političara Bakira Izetbegovića pod naslovom “Za ne daj Bože”.

 “Kako do snage, kako do vojne snage i imamo li mi odgovor za, ne daj Bože, najgore scenarije? Imamo, prebrojali smo se, koliko lovaca imamo i koliko mladih i instruktora na dronovima... I oružane snage, dakle, robotima ćemo morati poduprijeti, prije svega dronovima...”

Tih nekoliko Izetbegovićevih rečenica izazvalo je ogromne količine izrugivanja u javnosti. A danas? Čini se da zahvaljujući nesagledivoj političkoj naivnosti nikad nismo bili bliže povratku zla iz devedesetih.

Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, oglasio se povodom posjete delegacije NATO-a našoj državi: “Bosna i Hercegovina nije ni u kakvoj sigurnosnoj ugrozi, mi smo partneri Sjeveroatlantskog saveza.”

Ako je tako, zašto se Hrvatska, članica NATO-a, enormno naoružava, a Srbija još i više? Nama ublehe i verbalni apaurini, a kod njih nezapamćena militarizacija. Zašto?

Ne postoji niti jedna izjava koju je dao Bakir Izetbegović, a koje su tzv. građanske stranke izvrgle ruglu, da im se nije vratila kao bumerang.

IZMEĐU POPULIZMA I REALNOSTI

Ovomjesečni dolazak delegacije NATO-a, koju je predvodio zamjenik generalnog sekretara ove organizacije Mircea Geoană, izazvala je kod bošnjačkih političara bujice optimizma. Opet se uveliko govorilo o članstvu Bosne i Hercegovine u NATO-u, zatim o bliskosti s alijansom, a time i o sigurnosti naše države pod njenim kišobranom.

Jedino što je sigurno jeste da se u slučaju kiše nećemo nalijevati nego skloniti pod kakvu nadstrešnicu dok ne prestane.

Ni o čemu nije riječ, osim o još jednoj prilici koju su iskoristili isključivo političari “trojke” da narodu prodaju nove fantazije bez pokrića.

Bosna i Hercegovina mora donijeti odluku da li želi članstvo u NATO-u, a to može uraditi ili u državnom parlamentu ili na referendumu, što je jedino relevantno.

“Želim da poručim da je NATO tu u Bosni i Hercegovini, mi smo partneri NATO-a i želimo punopravno članstvo. NATO integracije nemaju nikakvu rezervu, to je naš jedini vanjskopolitički cilj, kada su u pitanju vojnopolitičke integracije”, rekao je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez.

“Danas više nego ikad žalim zbog odluke prethodnih vlasti da Bosna i Hercegovina s jasno definisanog puta punopravnog članstva u NATO-u prebaci u kolosijek saradnje sa NATO-om. Saradnja sa NATO-om je veoma važna, možda krucijalna za Bosnu i Hercegovini, ali tu pogrešku da nemamo jasno definisan put, bez obzira što imamo i usvojene zakone koji nam to garantiraju, smatram slabošću prethodnih vlasti”, rekao je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković. Ovo je čista demagogija jer njegova i Helezova vlast, kao i prethodne vlasti, imaju isti problem: Protivljenje RS-a članstvu u NATO-u. Neka on riješi taj problem ako može! Njegova standardna obmana jeste: “Biti dio te kolektivne sigurnosti koju garantuje najsnažniji vojnopolitički savez, daje Bosni i Hercegovini mogućnost da se bolje pripremi za bilo koji sigurnosni izazov.” Bosna i Hercegovina nije članica NATO i, slijedom toga, nije dio kolektivne sigurnosti koju NATO garantira.

“Na sastanku sa članovima Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) ponovio sam da je – imajući u vidu složenu geopolitičku situaciju, rat u Ukrajini i ideje o promjeni granica na Zapadnom Balkanu – članstvo u NATO savezu najvažniji i nulti prioritet za Bosnu i Hercegovinu”, poručio je dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić. Dok u govorima ministra Heleza ima sve više realnog, populistički raspoloženi političari kod Bošnjaka redovno se raspojasaju s izjavama.

Zvizdić je bajagi nešto predložio NATO-u, samo nije razjasnio kako će sa svojim partnerima u vlasti Miloradom Dodikom i Nenadom Nešićem donijeti odluku, tj. šta će uraditi ako se oni usprotive njegovim prijedlozima, a hoće sigurno. Nevjerovatno je da Zvizdić predlaže članstvo u NATO-u, iako zna da od toga nema ništa.

GDJE DODIK STANE, TU KALABUHOV NASTAVI

Iznenadni interes Zapada za Bosnu i Hercegovinu vjerovatno je rezultat straha od mogućih sukoba. Imali smo i nekoliko reakcija iz Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini na izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Gospodinu Bećiroviću se očigledno ne sviđaju ‘ruski igrači’ u Bosni i Hercegovini, ali veoma je primjetna njegova strasna želja da bude američki igrač. Kako narod kaže, bujrum!”, poručili su iz Ruske ambasade.

Dakle, Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini ne isključuje mogućnost da “hvaljeni ‘dokazani prijatelji’ (NATO) iznenada razočaraju Bećirovića”.

Prije koja tri mjeseca znakovita je bila poruka ruskog ambasadora Igora Kalabuhova kroz pjesmicu koju je pročitao na FACE TV-u: “Molim vas ne upadajte u NATO. Naravno, imate slobodu članicom postati, ali oni će svejedno vas zahebati... Ne slušajte insinuacije; sve to prazne su zahebancije, možete se o svemu oglasiti, ali će vas Rusija spasiti”, izdeklamirao je ambasador.

Ovakva otvorenost i samouvjerenost nije viđena od bilo kojeg diplomate u Bosni i Hercegovini. To je bilo i evidentno priznanje da su ovdje mogući oružani sukobi.

Politički lider bosanskih Srba Milorad Dodik poručio je da Bosna i Hercegovina neće ući u NATO jer je on protiv toga. U objavi na društvenim mrežama kritizirao je Denisa Bećirovića i njegov poziv na ubrzani prijem naše države u NATO.

“Ne može jedan član Predsjedništva, biran od strane jednog od tri konstitutivna naroda, govoriti u ime Bosne i Hercegovine, ako to nije usaglašeno u Predsjedništvu”, izjavio je predsjednik Republike srpske.

Dodikov bezobrazluk je nepodnošljiv, ali je tačno to što govori, jer je to rezultat suštine dejtonskog ustava.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ni njegov zamjenik Mircea Geoană, a ni drugi visoki zvaničnici NATO-a, ne govore o članstvu Bosne i Hercegovine u ovoj organizaciji, nego diplomatskim rječnikom kažu da trebamo postići unutrašnji konsenzus, indirektno rečeno – da će članstvo biti moguće tek poslije oslobađanja okova Dejtonskog ustava. Ali naši lideri prave se gluhi i slijepi i nastavljaju verglati svoju neutemeljenu priču jer se boje poražavajućeg razočaranja naroda kojega su godinama uvjeravali u cilj koji se izgubio u političkim manipulacijama.

STOLTENBERG SVE JASNO REKAO

“Bosna i Hercegovina ne može u NATO s ovakvim uređenjem”, potvrdio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na večeri s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Zbog dejtonskog ustava, Bosna i Hercegovina mora donositi vanjskopolitičke odluke konsenzusom, a RS može blokirati donošenje bilo kojih odluka. NATO neće primiti u svoje članstvo državu u kojoj može doći do blokada odlučivanja, ako nema unutrašnjeg konsenzusa, što je sasvim razumljivo. Tek s unutarnjim konsenzusom može se pristupiti procesu učlanjenja.

Dodik i RS blokiraju taj proces, pa se na prvi pogled čini da je NATO zauzeo prosrpski stav. Nije. Riječ je o tome da alijansa neće unutar sebe državu koja može zakomplicirati i proces odlučivanja unutar NATO-a, jer se sve odluke donose konsenzusom svih članica.

Svaki razuman političar morao bi znati da s ovakvim ustavnim uređenjem Bosna i Hercegovina ne može postati članicom ni NATO-a, niti Evropske unije. Amerikanci to odlično znaju, jer su oni skrojili šnit za ustav ove zemlje, no svejedno nam pričaju bajke o tim euroatlantskim ciljevima.

Konačno, nakon očigledne odbijenice NATO-a, došli smo do ključnog pitanja – kako je moguće odbraniti državu i njen najbrojniji narod u slučaju novog zla koje bi tradicionalno došlo od naših komšija i susjeda. Imamo li mi šta “za ne daj Bože”?

Ministar Helez priznaje da ne može provesti modernizaciju OSBiH. Konačno je informirao Sjevernoatlantsko vijeće s nemogućnošću implementacije “Plana modernizacije Oružanih snaga BiH – 2017.-2027. godina”. “Uzrok tome je dugogodišnja blokada pojedinaca unutar Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, to jeste opstrukcija osiguranja potrebnih finansijskih sredstava za odobrene projekte modernizacije”, kazao je iskreno Helez.

On je zamolio partnere iz NATO-a da, ako je to moguće, u okviru DCB paketa pomoći (NATO program Izgradnje odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta (The Defence Capacity Building – DCB)), osim dogovorenih planova, pronađu mogućnost za podršku OSBiH i s protuoklopnim i protuzračnim sredstvima. Molba je sasvim na mjestu, ali...

Kosovo je platilo američke protuoklopne “Javeline” 75 miliona dolara. Helez toliku pomoć ne može ni približno dobiti.

Stoltenberg je, polovinom novembra prošle godine, tokom radne večere sa Željkom Komšićem, Željkom Cvijanović i Denisom Bećirovićem, rekao da Bosna i Hercegovina neće postati članica NATO-a sve dok se na unutrašnjem planu ne postigne konsenzus za NATO integracije.

NATO traži jedinstveni lanac komandovanja, a Bosna i Hercegovine to u ovom trenutku ne može osigurati.

“Poslana je jasna poruka da Republika srpska nije za pridruživanje Bosne i Hercegovine u NATO. Takvih pritisaka od strane Alijanse nema, što je potvrdio i Stoltenberg”, izjavila je nakon sastanka Željka Cvijanović.

I nakon ovih stavova Stoltenberga Denis Bećirović se na Instagramu pohvalio da je generalnom sekretaru NATO-a citirao zakone: “U Zakonu o odbrani Bosne i Hercegovine, u članu 84. jasno piše da će 'Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a'.”

“Svaka zemlja ima pravo izabrati svoje vlastite sigurnosne aranžmane, bez miješanja sa strane”, izjavio je Stoltenberg.

Tu smo danas apsolutno nemoćni. Po vlastitom izboru. A možda još može biti nade kad bi bilo “za ne daj Bože”.