Američki predsjednik Joe Biden nalazi se u Irskoj, a za vrijeme jednog od službenih govora ponovo je počinio gaf zbog čega se po ko zna koji put našao u centru pažnje javnosti i medija.

Nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Michealom Martinom održao je konferenciju za medije na kojoj im se pridružio i Rob Kearney, Bidenov daleki rođak i ragbijaška zvijezda. 

Biden je htio pohvaliti njegove uspjehe i dostignuća u sportu, ali je prilikom pričanja anegdote vezane uz pobjedu irske ragbi reprezentacije nad Novim Zelandom pobrkao pojmove "All Blacks" i "Black and Tans". 

"All Blacksi" su članovi ragbi reprezentacije, a drugi nadimak se odnosi na britansku vojnu jedinicu koja se borila protiv Irske Republikanske Armije i koja je terorizirala Irsku. 

Bijela kuća je ispravila Bidenov gaf, a zvanični transkript komentara objavljenih u četvrtak precrtao je "Black and Tans" i umjesto toga ubacio "All Blacks".

Američki predsjednik napravio je lapsus tokom govora u pabu Windsor u Dundalku u srijedu navečer, prvog dana svoje trodnevne posjete Irskoj.

Zahvaljujući se Robu Kearneyju, Biden je rekao:“Ovo mi je dao jedan od ovih momaka, upravo ovdje. Bio je vraški igrač ragbija. Dovraga je pobijedio Black and Tans.”

Irska ragbi reprezentacija osvojila je slavnu pobjedu protiv All Blacksa na Soldier Fieldu u Čikagu 2016.

Irski pobunjenici vodili su krvavi sukob protiv Black and Tans, pomoćnih vojnih snaga nazvanih po bojama njihovih uniformi, tokom irskog rata za nezavisnost 1919-21.

Domaćini Bienove irske vlade su se trgnuli, ali je bilo prekasno. Greška se brzo pojavila na Twitteru i pratila je izvještavanje međunarodnih medija o posjeti.

The New York Post proglasio je to "užasnim gafom", a većina korisnika društvenih mreža u Irskoj vidi ovaj gaf kao smiješan i bezopasan. Irish Times je to nazvao ˝ukusnim gafom˝, a korisnici Twittera vrhuncem putovanja.

“Fantastična frojdovska greška. Dobar momak Joe”, rekao je jedan.

U jednom trenutku u četvrtak, unos na Wikipediji za Black and Tans je izmijenjen kako bi se u šali proglasio njihov "poraz" od strane irske ragbi zvijezde "okončavši njihovu vladavinu terora".

Američki predsjednik sklon je gafovima, koje je i ranije pravio. Između ostalog, neki od njih su se desili unazad proteklih mjeseci. Naprimjer dva je puta pogrešno nazvao gradić Rolling Fork u Mississippiju, kojeg je pogodio razoran tornado.

˝Vodim računa da imate mjesto za spavanje, hranu da jedete, pomažući vam da obnovite živote u Rolling Stoneu. Sve se ovo desilo Božjom voljom...˝, rekao je Biden zamijenivši ime grada nazivom popularnog rock benda, nakon čega je u toku obraćanja ponovio istu grešku: "Grad Rolling Stones će se vratiti i bićemo uz vas na svakom koraku".

Ranije su američki mediji pisali da je govoreći o holokaustu, zamijenio riječi "čast" (honour) i "užas" (horror), a također se spoticao o žicu koja se nalazila pored govornice.

Zbog takvih i sličnih gafova koji mu se znaju potkrasti te historijski niske podrške među Amerikancima, stratezi Demokratske stranke Bidena su držali podalje od ključnih predizbornih skupova. Nakon što je postalo jasno ko će postati novi premijer Velike Britanije Biden se obratio iz Bijele kuće i objavio: 'Rašid Sanuk je novi premijer Velike Britanije', a zapravo je pogrešno izgovorio ime novog britanskog premijera. Nazvao ga je, naime umjesto Rishijem Sunakom, ‘Rašidom Sanukom‘.